Harmadszor esküdött fel Lukasenko elnöknek

2006.04.08. 15:41

Szombaton letette hivatali esküjét Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök. Lukasenko a március 19-i elnökválasztáson a szavazatok 82,6 százalékát szerezte meg - a hivatalos eredmény szerint. Az ellenzék nem ismerte el az eredményt, és hívei napokig tüntettek csalással vádolva a vezetést.

Letette a hivatali esküt szombaton Fehéroroszország régi-új államfője, az immár harmadik elnöki időszakát kezdő Alekszandr Lukasenko. Az ellenzék és a Nyugat által az emberi jogok szisztematikus semmibe vételével vádolt Lukasenko a főváros szívében álló Köztársasági Palotában tette le az esküt. Jobb kezével a fehérorosz alkotmányon az új elnök felesküdött arra, hogy a nép érdekeit szolgálja és támogatja jogait. Az ünnepélyes eseményt élőben közvetítették a fehérorosz televízióban, de magán a ceremónián és a palota előtti Október téren csak a meghívóval rendelkező kiváltságosok vehettek részt.

A hivatalos végeredmény szerint a március 19-i elnökválasztáson 92,6 százalékos részvételi arány mellett Lukasenko a szavazatok 82,6 százalékát söpörte be. Alekszandr Milinkevicset, az egyesült demokratikus erők jelöltjét a választók 6 százaléka, a liberális demokrata Szergej Gajdukevicset 3,5, a másik ellenzéki jelöltet, Alekszandr Kozulint pedig 2,3 százalék támogatta a választási bizottság hivatalos eredményei szerint.

A fehérorosz ellenzék nem ismerte el az elnökválasztás végeredményét, és másfél hétig tüntetett Minszk központjában csalást kiáltva. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint a választás nem felelt meg a szabad és tisztességes választások demokratikus normáinak, mivel Lukasenko visszaélt az államhatalommal és korlátozták az állampolgárok alapvető jogait.

Az 1994 óta folyamatosan hatalmon lévő Lukasenkót azért bírálja az ellenzék és a Nyugat, mert elhallgattatta a független médiát, szétzúzta az ellenzéket és manipulálta a választásokat. Amerikai tisztségviselők, köztük Condoleezza Rice külügyminiszter Európa utolsó diktátoraként bélyegezte meg őt. A "szigorú, de tisztességes" és gondoskodó politikus szerepkörében tetszelgő Lukasenko hazájában ugyanakkor népszerű, különösen az idősek és a falusi szavazók körében. A nyugati fővárosokban nem kívánatos államfő szívélyes kapcsolatokat épített ki Oroszország, Kína, Kuba, Irán és Líbia vezetőivel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK