Hónapokon át tartó huzavona után ünnepélyesen megkezdődött csütörtökön a New York-i Ground Zero területén a Szabadság-torony építése, amely a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban lerombolt Világkereskedelmi Központ kettős felhőkarcolóját váltja fel jelképesen.

Az elkeseredett jogi-illetékességi küzdelemnek előző nap vetett véget a telket tulajdonló New York-i és New Jersey-i kikötői hatóság, valamint a bérlő, Larry Silverstein. Egyezségük szerint a 6,4 hektáros területen öt toronyház épül 2012-ig a terrortámadás 2009-ben megnyíló emlékműve, valamint egy kulturális központ és az ott kialakítandó közlekedési gócpont körül. Négy felhőkarcoló, köztük a Daniel Liebeskind által megtervezett Szabadság-torony építését a vállalkozó veszi át, az ötödiket pedig a kikötői hatóság. Silverstein hat héttel a terrortámadás előtt vette bérbe a Világkereskedelmi Központot 99 esztendőre a kikötői hatóságtól.

Silverstein eddig ragaszkodott ahhoz, hogy egyedül ő jogosult a telek beépítésére, a hatóságok azonban nem nagyon bíztak abban, hogy képes lesz előteremteni az összesen hétmilliárd dollárra becsült építési költségeket.

A Szabadság-torony építési költségeit kétmilliárd dollárra becsülik, így ez lesz a legdrágább az öt épület közül. Sok vita övezte, mivel jelképerejénél fogva elkészülte után terrortámadások céltáblájává válhat. Az illetékes hatóságok aggodalmai miatt módosítottak az eredeti terveken, hogy megerősítsék szerkezetét.

2004. július 4-én - a függetlenségi nyilatkozat elfogadásának a napján - helyezték el a Szabadság-torony 20 tonnás gránit alapkövét politikusok jelenlétében, a tényleges építkezés azonban nem indult be a különféle jogi és a biztonságot érintő viták miatt. Csütörtökön végül felvonultak a buldózerek, és megkezdődött az oly sokat halogatott munka.

George Pataki, New York állam kormányzója a helyszínen tartott sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy az épület a szabadság és a függetlenség jelképe lesz. A politikus arra utalt, hogy a megcsavart épület formája a csúcsában lévő tűvel együtt a Szabadság-szoborra, magassága - 1776 láb (541 méter) - pedig az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatának az évére utal.