Irak szuverenitásának tiszteletben tartására szólította fel az Egyesült Államok Törökországot. Ezt megelőzően a török hadsereg megerősítette: fenntartja magának a jogot arra, hogy behatoljon Irak területére kurd szakadár lázadók után kutatva.

Sean McCormack amerikai külügyminisztériumi szóvivő keddi washingtoni sajtóértekezletén elmondta: az Egyesült Államok felszólítja Irak minden szomszédját az arab ország szuverenitásának tiszteletben tartására és arra, hogy működjön együtt az iraki kormánnyal a határokkal kapcsolatos minden probléma megoldásában.

A szóvivő arra reagált, hogy Bekir Kalyoncu tábornok, a török vezérkar hadműveleti főnöke előzőleg kijelentette: a török hadsereg fenntartja magának a jogot arra, hogy behatoljon Irak területére kurd szeparatista lázadók után kutatva. Ezzel együtt cáfolta, hogy jelenleg ilyen akciók lennének folyamatban.

Törökország csapatokat vont össze az iraki határ mentén török területen, hogy megakadályozza a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) gerilláinak behatolását az országba. (Ezek a lázadók Irak északi részén több tábort létesítettek.) Az iraki háború előtt Törökország időről időre behatolt Irak északi részébe, de Washington már ellenzi ezeket a határokon átnyúló akciókat, mert attól tart, hogy tovább bonyolíthatják a biztonsági helyzetet Irakban.