Indonézia segítséget kér a H5N1 ellen

2006.05.18. 8:45

Nemzetközi segítséget kért a madárinfluenza elleni küzdelemhez Indonézia, ahol eddig összesen harminc ember halálát okozta a kór. Csütörtökön már disznók megfertőződését is regisztrálták.

"Teljes pénzügyi és technikai segítségre van szükségünk" - fogalmazott Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök Jakartában egy tanácskozáson ENSZ-tisztviselők, segélyező államok képviselői, valamint fejlesztési partnerek előtt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az indonéziainál több halottat csak Vietnamban követelt a madárinfluenza, ott 42 az áldozatok száma.

A vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusát az óriási területű Indonézia 33 tartományának kétharmadában fedezeték fel a házi szárnyasok között. A jakartai kormány viszont közölte: az ország nem engedheti meg magának a baromfiállomány tömeges elpusztítását a fertőzött régiókban.

A WHO szerdán erősítette meg, hogy a héten négyen Észak-Szumátra tartományban estek áldozatul a vírusnak, egy ötödik halálesetet pedig az ország második legnagyobb városában, Surabayában regisztráltak.

Szakértők attól tartanak, hogy azokon a területeken, ahol sok, egymáshoz közel élő ember fertőződik meg, kialakulhat az a vírus-mutáció, amely már emberek között is terjed. Ez pedig az egész Földön végigsöprő járványt indíthatna el milliók halálát okozva.

Az indonéz agrárügyi miniszter csütörtökön ráadásul megerősítette, hogy csirkék és kacsák mellett már disznók is megkapták az elsősorban a madarakat megfertőző vírust Szumátrán. Korábban Vietnamban már kimutatták a vírust disznókban. Szakértők attól félnek, hogy a disznók olyan "keverő edények" szerepét játszhatják, amelyekben az emberi, valamint a madárinfluenza vírusa közötti géncsere révén létrejöhet az emberről emberre terjedő vírustörzs.

A madárinfluenza a világon eddig 115 ember halálát okozta. Többségük Kelet-Ázsiában halt meg, és lényegében minden áldozat madaraktól fertőződött meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK