Egy hete nem kap áramot az USA havannai érdekképviselete. Egy darabig a vízszolgáltatást is megszüntették a helyi hatóságok - indoklás nélkül. Kubát feltehetően az amerikaiak óriáskivetítője dühítette fel, amelyen propagandaanyagokat mutatnak a járókelőknek.

Ismeretlen okból egy hete nem kap áramot az Egyesült Államok havannai érdekképviselete. Az épületben lénytelenek generátorral áramot előállítani - közölte a washingtoni külügyminisztérium szóvivője. Sean McCormack szerint június 5-ike óta nincs áram a vezetékekben, jóllehet az érintett havannai kerületben működik az áramszolgáltatás. A kubai hatóságok némák - nem válaszolnak az amerikai megkeresésekre.

A szóvivő szerint ugyanabban a "zaklatásban" van részük, mint amit a kubai nép nap mint nap átél, de az érdekképviselet változatlan ütemben folytatja munkáját. "A rendszer megfélemlítő taktikája nem fog működni" - mondta McCormack.

Arra a kérdésre, hogy nem egy számla ki nem fizetése miatt szünetel-e a szolgáltatás, a szóvivő azt válaszolta, hogy "valószínűleg" inkább azzal a tájékoztató munkával függ össze a dolog, amit a képviseleten a kubaiaknak nyújtanak, s ami kiváltotta a kubai hatóságok rosszallását. McCormack kizárta, hogy az Egyesült Államok hasonló intézkedéseket hozna Kuba washingtoni érdekképviselete ellen.

A havannai amerikai érdekképviselet szerint már jó ideje el akarják szigetelni és zaklatják őket a helyi hatóságok. Az áramszolgáltatás helyreállítására irányuló kérelmekre nincs válasz, de nem csak ez amit megvontak tőlük a kubaiak. Február 22. és március 26. között például nem kaptak vizet a városi vízművektől, de a szomszédos épületben - ahol a menekülteket fogadják - most sincs víz. Az érdekképviseletnek ezen kívül nem adnak engedélyt gépjárművek behozatalára, és nem alkalmazhatnak kubai személyzetet a karbantartási és építési munkákra.

A konfliktus januárban mélyült el, amikor az épület falán politikai üzeneteket közvetítő, óriáskivetítőt helyeztek el az amerikaiak. A kubai fél válaszul a terrorista támadások áldozatául esett kubaiakra emlékeztető, egyben a látást zavaró fekete zászlóerdőt telepített az épület elé. A két országnak 1961 óta nincs diplomáciai kapcsolata, de 1977-ben a kormányok megegyeztek, hogy érdekképviseleti irodát nyitnak a másik fővárosában egy harmadik ország - ebben az esetben Svájc - külképviseletének részlegeként.