Tíz ember, köztük a nemzetközi koalíció kanadai és amerikai katonái sebesültek meg pénteken a dél-afganisztáni Kandahárban két rakéta becsapódásának következtében - közölte a kanadai védelmi minisztérium.

A rakéták a koalíciós erőknek a kandahári repülőtéren lévő támaszpontján péntek este csapódtak be és robbantak fel. Morgan Beiley hadnagy, a minisztérium szóvivője közölte, hogy a szövetséges erők tíz katonája, illetve civil munkatársa sebesült meg. Két kanadai és több amerikai katona szenvedett sérüléseket, de pontos részletek még nem ismeretesek. Annyit tudni, hogy az egyik kanadai katona állapota súlyos.

A NATO vezette afganisztáni biztonsági erő (ISAF) kötelékében mintegy 2300 kanadai katona teljesít szolgálatot Kandahár tartományban, a délkelet-ázsiai ország egyik legveszélyesebb térségében.

A biztonsági helyzet drámaian romlott az elmúlt időben Afganisztánban: az utóbbi három hónapban több mint 1100 ember esett el harcokban vagy vált merényletek áldozatává. Köztük több száz szélsőséges fegyveres és közel 30 külföldi katona esett el. Jelenleg is zajlik az országban a Mountain Thrust (Hegyi Előrenyomulás) elnevezésű harcászati művelet, a koalíciós erők és az afgán hadsereg legnagyobb hadművelete a tálibok kormányának 2001 végi megdöntése óta.