Észak-Korea nem hajlandó engedményekre, sőt kész egy totális háborúra is - jelentette ki vasárnap Kim Dzsong Il észak-koreai vezető. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn szavaz arról a határozatról, amely szankciókat vezetne a rakéta kísérleteket folytató ország ellen.

A legkisebb engedményre" sem hajlandó az Egyesült Államokkal szemben Kim Dzsong Il észak-koreai vezető, aki egyebek mellett kijelentette: országa kész a "totális háborúra" a rakétakísérletek után.

Az észak-koreai állami televízió vasárnapi műsora Kim Dzsong Il  "öröktől fogva Észak-Korea ellenségének" nevezte az Egyesült Államokat, amely ellen országa kész "totális háborúval felelni bármilyen bosszúra".

A nyilatkozat egy nappal azelőtt hangzott el, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa szavazást tervez a múlt szerdai rakétakísérleteket elítélő határozatról. A Japán által előterjesztett javaslat megnyitná az utat a Phenjan elleni szankciók és végső soron az erő alkalmazása előtt.

Háborúval fenyegetőzött Észak-Korea ausztráliai nagykövete, aki a The Sunday Herald Sun című melbourne-i lapban megjelent cikkében kifejtette: Észak-Koreának nincs más választása, mint "kemény fizikai lépéseket tenni", ha bárki le akarná állítani "hadgyakorlatait".

Aszo Taro japán külügyminiszter vasárnap az NHK japán televíziónak adott interjújában elmondta: Japán fenntartja magának a jogot, hogy megtámadja Észak-Koreát, ha fennáll a közvetlen nukleáris támadás veszélye. Bár Japán 1947-es békealkotmánya tilt minden megelőző csapást, a külügyminiszter úgy vélekedett, hogy "alkotmányosan is indokolható lenne" egy ilyen lépés a lakosság biztonságának szavatolása érdekében.

Dél-Korea nem hiszi, hogy a javasolt ENSZ-szankciók eltántorítanák Észak-Koreát rakétaprogramjától, vagy biztonságosabbá tennék a kelet-ázsiai térséget - jelentette ki Szong Min Szun, a dél-koreai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, miután találkozott a Szöulba látogató Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettessel. Szong ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte Phenjan rakétakísérleteit.