Az egyiptomi parlament megszavazta a vitatott sajtótörvényt

2006.07.10. 19:00

Az ellenzék bírálatai ellenére elfogadta a sokat vitatott sajtótörvényt hétfőn az egyiptomi parlament, miután az utolsó pillanatban Hoszni Mubarak elnök közbenjárásra kivették a törvénytervezetből azt a rendelkezést, hogy szabadságvesztéssel sújthatók azok az újságírók, akik korrupciós vádakat emlegetnek.

Hosszas huzavona után és az ellenzék ellenállása ellenére elfogadta az egyiptomi parlament a sokat vitatott sajtótörvényt. Mubarak már két éve ígéretet tett arra, hogy az észak-afrikai országban alapvető reformokat hajtanak végre a szólásszabadság terén. A most hosszas és kemény vita után harmadik olvasatban elfogadott törvény már nem minden esetben ír elő börtönbüntetést, és például a rágalmazásnak minősülő esetekben legfeljebb pénzbírság kiszabását teszi lehetővé. Azok az újságírók azonban, akik a kormányhivatalnokok pénzügyeiben vájkálnak, továbbra is számolhatnak azzal, hogy elveszítik szabadságukat.

Ellenzéki és nem kormányzati szervezetek, valamint szakszervezetek szerint az új sajtótörvény nem javítja az egyiptomi szabadságjogok helyzetét, s egyben megkérdőjelezi Mubarak elnök szavahihetőségét is. Az egyiptomi törvényhozásban továbbra is feszült a hangulat az új törvényt illetően. Ahmed Fati Szurur, a törvényhozás elnöke úgy véli, hogy Mubarak döntése a demokrácia győzelme, más vélemények szerint viszont a parlament tulajdonképpen csak az államfő akaratát szentesítette.

A független sajtótermékek munkatársai már július eleje óta tiltakoznak a felemás törvény meghozatala ellen. Tiltakozásuk kifejezéséül vasárnap nem jelentek meg független újságok, csak a kormány által ellenőrzött és mind kevésbé olvasott lapok kerültek az újságstandokra.

Galal Aref, az egyiptomi újságíró-szakszervezet elnöke a múlt héten levélben kérte Mubarakot, hogy teljes egészében módosítassa a törvényt. "A törvényi kiegészítések nem elégségesek, el kell törölni minden olyan joglehetőséget, amely alapján újságírók börtönbe vethetők" - vélekedett a szakszervezeti vezető.