Százakat hallgatnak ki a mumbai robbantások miatt

2006.07.13. 11:16

Több szálon is nyomoz a rendőrség a keddi, mumbai vonatrobbantások ügyében. A rendőrök több száz embert hallgatnak ki az ügyben, van már fantomképük gyanús alakokról, és ceruzákba rejtett időzítőket is találtak több robbantási helyszínen. A 185 halálos áldozattal járó merényletek elkövetését senki nem vállalta, India pakisztáni szélsőségeseket sejt a háttérben, ami azonban ingerült elutasítást váltott ki a szomszédos országban.

Több száz embert vettek őrizetbe az indiai hatóságok a keddi, mumbai (Bombay) vonatrobbantások miatt. Az egymásnak ellentmondó jelentések szerint az őrizetbe vettek száma 150 és 350 között ingadozik. A legtöbbjüket csütörtökre virradó éjjel, a város északnyugati negyedében, Malwaniban fogták el. A rendőrség szerint az elfogottak között van sok ismert, kisstílű alvilági figura, akik talán rendelkeznek valamilyen információkkal a robbantók, vagy a merényletek szervezőivel kapcsolatban.

A 185 halálos áldozattal és több mint 700 sebesüléssel járó, 11 percen belül lezajló robbantás-sorozat elkövetését eddig egyetlen szervezet sem vállalta. Az indiai hatóságok ugyanakkor a merénylet jellege alapján úgy vélik, hogy egy pakisztáni központú fegyveres szervezet, a Laskár-e-Tojba állhat a háttérben. Az indiai külügy fel is szólította a szomszédos államot, hogy lépjen fel a területén működő szélsőséges csoportok ellen. A nevezett csoport egyik szóvivője azonban elutasította, hogy ők követték volna el az "embertelen és barbár" tettet. Rajtuk kívül egy másik szélsőséges fegyveres csoport, a Hizb-ul-Mudzsaheddín is elítélte a támadásokat - adta hírül a BBC.

A gyanúsítás ingerült válaszreakciót váltott ki Pakisztán részéről, Kursid Khauri külügyminiszter szerint "nem lehet mindent Pakisztánra fogni, ez nem tisztességes". A miniszter ugyanakkor elítélte az "őszintén megvetendő" mumbai támadásokat. Elemzők szerint az indiai gazdaság szívében, a legnagyobb nyüzsgés közepette elkövetett merényletek mögött egy erős, nemzetközi szervezet állhat.

A nyomozás eközben gőzerővel folyik. A rendőröknek már vannak fantomképeik gyanús alakokról, akiknek köze lehet a robbantásokhoz, és a hét helyszín közül legalább háromnál találtak ceruzába rejtett időzítőket. A feltételezések szerint az időzítők nagy erejű, RDX, T4, ciklonit, vagy hexogén néven is ismert katonai robbanószerből készült pokolgépeket hoztak működésbe. A rendőrök szerint úgy tűnik, hogy a bombákat olyan vonatokon helyezték el, amelyek a Churchgate állomásról indultak - írja a CNN.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK