Az offenzíva folytatását ígérte Dan Haluc izraeli vezérkari főnök az ENSZ Biztonsági Tanácsában egyhangúlag elfogadott határozat ellenére, amely az ellenségeskedések teljes beszüntetését sürgeti. Haluc elmondta, a hadvezetés még egy hét harcra számít.

Az izraeli hadsereg szombatra virradóra minden eddiginél mélyebben nyomult előre Libanonban és Dan Haluc vezérkari főnök az offenzíva folytatását ígérte az ENSZ Biztonsági Tanácsában egyhangúlag elfogadott határozat ellenére, amely az ellenségeskedések teljes beszüntetésére szólítja fel az egy hónapja harcoló feleket. A bejrúti kormány hivatalos források szerint valószínűleg már szombaton hivatalosan elfogadja a határozatot, míg izraeli jóváhagyás előreláthatólag a kabinet vasárnapi ülésén várható.

A határozat a Hezbollah fogságába esett két izraeli katona feltétel nélküli szabadon bocsátását követeli. A libanoni-szíriai-izraeli határ térségében lévő, vitatott hovatartozású Sebaa-tanyákkal kapcsolatban pedig felszólítja Kofi Annant, hogy az érintett felekkel történt konzultációk után 30 napon belül tegyen javaslatot a kérdés megoldására. A határozat nem tesz említést az ENSZ alapokmányának a VII. fejezetéről, amely megengedi erő alkalmazását, ha veszély fenyegeti a békét és a nemzetközi biztonságot. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a libanoni helyzet ilyen veszélyt jelent.

Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy több mint 30 katona sebesült meg a harcokban, míg az utóbbi 24 órában a Hezbollah több mint 40 fegyveresével végeztek és számos rakétaindító állást leromboltak. A Hezbollah ezzel szemben pénteken mindössze négy harcosa haláláról számolt be, szombaton pedig egyáltalán nem jelentett veszteséget. A síita szervezet televíziója, az al-Manar ugyanakkor pontos helyszínek megnevezése nélkül hírül adta, hogy a Hezbollah fegyveresei hét izraeli katonát megöltek és 21 harckocsit megsemmisítettek Dél-Libanonban. A szervezet egy korábbi közleménye szerint harcosai egy Mardzsajúntól délnyugatra húzódó völgyben rajtaütöttek egy páncélos hadoszlopon. Az izraeli hadsereg szerint a libanoni síita Hezbollah szombat délutánig 20 rakétát lőtt ki észak-izraeli településekre, legkevesebb öt ember sebesülését okozva Amirimban és Kirjat-Smonában.

Fotó: MTI
Az egy hónapja tartó harcokban több mint 1000 ember halt meg

Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy megkezdték a dél-libanoni hadműveletek korábban bejelentett kiszélesítését. A libanoni fővárosra szombaton, harmadik egymás követő napon hullottak izraeli röplapok, arra biztatva a libanoniakat, hogy "rázzák le" magukról a Hezbollah igáját. Dan Haluc vezérkari főnök bejelentette, hogy Izrael csaknem megháromszorozta harcoló erőinek létszámát - több száz főt helikopterekkel dobtak át -, és a csapatok addig maradnak Libanonban, amíg meg nem érkezik a nemzetközi erő. (Az izraeli szárazföldi offenzíva első szakaszában mintegy tízezer katona vett részt.) Haluc hozzátette, hogy a hadvezetés még egy hét harcra számít.

Alvaro de Soto, az ENSZ közel-keleti különmegbízottja előzőleg úgy nyilatkozott: a világszervezet várakozása szerint Izrael egy-két napon belül lefújja az offenzívát, és hét-tíz nap múlva megkezdődhet a megerősített ENSZ-erők felvonulása a dél-libanoni határtérségbe. Az Ynet izraeli internetes hírportál Ehud Olmert miniszterelnök hivatalára hivatkozva szintén arról számolt be, hogy Izrael számítása szerint hétfőig beáll a tűzszünet.

Javier Solana, az Európai Unió Bejrútban tárgyaló kül- és biztonságpolitikai főképviselője úgy vélekedett, hogy mihamarabb érvényt kellene szerezni a libanoni ellenségeskedések leállítására fölszólító határozatnak az azonnali tűzszünet elérése érdekében.

Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnök néhány órával később tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a határozat Libanon érdekeit szolgálja, és a minisztertanács még szombaton szavazni fog jóváhagyásáról.

Az egy hónapja tartó harcok legalább 1061 ember életét követelték Libanonban és 124 izraeli halálát okozták. A 85. izraeli katona elestét szombaton jelentette be a hadsereg.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) szerint a folytatódó összecsapások megbénították százezer Dél-Libanonban rekedt ember segélyezését, miután Izrael szombaton nem biztosított szabad áthaladást a segélyszállító konvojoknak. Az izraeli légierő hajnalban támadta az utolsó nyitva álló libanoni-szíriai határátkelő körzetét is, amelyen keresztül a libanoniak kimenekülhettek az országból, s ahol az emberbaráti segély külföldről szárazföldi úton, Szírián át eljuthatott Libanonba.