Egy amerikai álhír-műsor vezetője arra buzdítja nézőit, hogy szavazannak rá az M0-ás északi hídjának elnevezéséről a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által indított szavazáson. Stephen Colbert mára tetemes előnyt szerzett, a verseny kedd délelőtti állása szerint a Stephen Colbert,híd közel 8 millió, míg a második helyezett Zrínyi Miklós-híd alig 2 millió szavazaton áll. A GKM szerint az oldalt meghackelték.

Egy amerikai álhír-műsor vezetője átrendezte az északi M0-ás híd elnevezéséről a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) által indított internetes szavazást. A Comedy Central csatornán futó Colbert Report vezetője, Stephen Colbert egy augusztusi adásban foglalkozott azzal, hogy az M0-ás északi híd szavazásán Chuck Norris vezetett a névjavaslatok között, majd felvetette, hogy sokkal jobb ötlet lenne, ha Norris helyett inkább rá szavaznának a nézők.

A GKM július 21-e óta várja az ötleteket az M0-ás körgyűrűt Újpest és Budakalász között összekötő híd nevére. A verseny szeptember 8-ig tart, augusztus 21-e óta már csak a 25 legtöbb szavazatot kapott jelöltre lehet voksolni.

Colbert műsorában később többször is arra buzdította a nézőket, hogy rá szavazzanak, ami kedd délelőttre meglepő eredményt hozott. A keddi fél 11-es állás szerint a versenyben a Stephen Colbert-híd vezet 7 886 643 szavazattal, ami az összes voks 34 százaléka. A második helyezett Zrínyi-híd csak 2 062 585 szavazaton, 9 százalékon áll.

Bár Colbert tetemes előnnyel vezet, az nem valószínű, hogy a hidat róla nevezik majd, még akkor sem, ha végül megnyeri a szavazást. A híd nevéről a végső szót ugyanis a földrajzinév-bizottság mondja ki. A tagok elé már csak a három legtöbb szavazatot szerzett ötlet kerül.

A gazdasági minisztérium kommunikációs igazgatója, Merényi Miklós az [origo]-nak elmondta, feltehetőleg valakik meghackelték az oldalt. Jelezte ugyanakkor, hogy a szavazás második szakaszában regisztrációhoz kötik majd a voksolást, így próbálva kiszűrni a manipulációkat. Emlékeztetett arra is, hogy a pályázati felhívásban szerepel, hogy a szavazásnak csak javaslattételi szerepe van, tehát nem feltétlenül azt a nevet kapja a híd, amely a legtöbb szavazatot kapja.

Merényi megjegyezte, hálás Stephen Colbertnek, mert szerinte az utóbbi 16 évben nem szenteltek külföldön ekkora terjedelmet Magyarországnak, illetve a vele kapcsolatos témáknak - például Zrínyi Miklósnak - mint az ő műsorában.

Földi Ervin térképész, a testület volt elnöke, jelenlegi tagja az [origo]-nak korábban elmondta: a legfontosabb követelmény az új híd nevével szemben, hogy az ne forduljon elő másutt, két híd nem viselhet azonos nevet. Földi szerint befolyásolja döntésüket majd az is, hogy ha a hidat személyről nevezik el, az illető jelentős legyen annyira, hogy megérdemelje neve megörökítését.

Colbertet tévés munkásságáért korábban Emmy-díjjal jutalmazták. Műsora az egyszemélyes politikai beszélgetős műsorokat figurázza ki - írja a Wikipeda. A Time magazin 2006-os összeírásában Colbert bekerült a világ 100 legbefolyásosabb embere közé.