George W. Bush amerikai elnök hétfő esti televíziós beszédében beismerte: nem igaz az a konzervatív politikusok által korábban hangoztatott állítás, hogy Szaddám Huszein rendszerének köze lett volt a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokhoz. Bush két héten belül a második olyan nyilatkozatot teszi, ami meghazudtolja az amerikai kormány és a vezető kormányzati hivatalnokok korábbi állításait.

Televíziós beszéddel zárta a szeptember 11-i megemlékezést George W. Bush amerikai elnök. A beszéd alapvetően azt a célt szolgálta, hogy megnyerje az amerikaiak többségének támogatását az iraki háborúhoz és az amerikai külpolitikai törekvésekhez. Az amerikai elnök azonban több meglepő kijelentést is tett.

Beismerte többek között, hogy Szaddám Huszeinnek semmilyen szerepe nem volt a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban. Az iraki háború egyik érzelmi alapja éppen annak a sejtetése volt, hogy az iraki rezsimnek köze lehetett a támadásokhoz. Az amerikai kormány korábbi álláspontja szerint ezt bizonyította az az állítólagos találkozó, amikor a merénylők vezetője, Mohamed Atta Prágában egyeztetett az iraki titkosszolgálat egyik tisztjével. De az amerikai kormány rendszeresen állította azt is, hogy Bagdad pontosabban meg nem határozott kapcsolatot ápol az al-Kaidával. A Guardian szerint Bush kijelentése egyértelmű megtagadása volt a neokonzervatívok korábbi állításának, miszerint Szaddám rendszere felelőssé tehető a New Yorkot és Washingtont ért támadások miatt.

Bush emellett megemlítette: elképzelhető, hogy más hibákat is vétettek Irakban. Ennek ellenére az iraki hadműveletek támogatására kérte az amerikaiakat, az al-Kaida ellen folytatott küzdelmet pedig korunk kultúrák közti összecsapásának nevezte. "Sokan kérdezik, miért vagyunk Irakban, ha Szaddám Huszein nem felelős a szeptember 11-i merényletekért... A válasz az, hogy Szaddám rendszere tiszta fenyegetés volt... veszélyt jelentett a világra" - fogalmazott Bush.

Nem az Irakkal kapcsolatos kijelentése volt Bush első önkritikus megnyilvánulása az utóbbi időben. Múlt héten meghazudtolta az amerikai kormányzat korábbi hivatalos álláspontját a titkos CIA-börtönök kapcsán is. Bár az amerikai kormány eddig tagadta, hogy léteznének ilyen intézmények, Bush múlt héten elismerte, hogy az al-Kaida elfogott, feltételezett vezetőit ilyen helyeken tartották fogva.

Bush politikájának megítélése továbbra is kedvezőtlen, az amerikaiak 60 százaléka nem ért egyet azzal, ahogy a kormányzat az iraki kérdést kezeli. A BBC szerint az elnök beszéde éppen azt a célt szolgálhatta, hogy Bush javítson valamennyit saját, illetve a konzervatívok népszerűségén, a novemberi időközi kongresszusi választásokon ugyanis komoly kudarcot könyvelhet el a konzervatív párt, ha nem tudja kedvezőbb színben feltűntetni kormányzati tevékenységét.