A választók elsöprő többsége a szakadár Dnyeszter menti Köztársaság függetlenségére és az Oroszországgal való egyesülésre szavazott a vasárnap rendezett népszavazáson - közölték a választási tisztviselők hétfőn. A választásokat Oroszországon kívül egyetlen ország sem ismeri el.

A Dnyeszter menti Köztársaság választópolgárainak 97,1 százaléka szavazott a régió 16 éve egyoldalúan kinyilvánított függetlenségének a megerősítésére és végső soron Oroszországhoz való csatlakozására - mondta Pjotr Deniszenko, a központi választási bizottság elnöke.

Moldova és a Nyugat nem ismeri el a referendum jogszerűségét, mint ahogy a zömében orosz ajkú államalakulat függetlenségét sem ismerték el. Felszólították a Dnyeszter menti Köztársaságot, hogy térjen vissza a tárgyalásokhoz a területnek a Moldovai Köztársaság keretében ígért átfogó autonómiájáról.

A választókat a vasárnapi választáson arról is megkérdezték, hogy a függetlenséget feladva szeretnének-e újra Moldovához csatlakozni - erre a kérdésre a szavazók 94,6 százaléka válaszolt nemmel. A moldovai erők és a szakadárok harcaiban 1992-ben 1400 személy vesztette életét.

Moszkva nem sok jelét annak, hogy igényt tartana a körülbelül 550 ezer lakossággal rendelkező elszegényedett területre, amely nem határos Oroszországgal, de ahol a lakosság egyötöde orosz állampolgár.

Az Európai Unió nem kívánta kommentálni a népszavazást. Pietro Petrucci, az EU szóvivője leszögezte: miután a világon egyetlen ország sem ismeri el független államként a Dnyeszter menti Köztársaságot, az EU nem kívánja kommentálással érvényesíteni a vasárnapi szavazást.

"Az EU semmilyen lehetséges módon sem ismeri el a népszavazást, sem annak eredményét" - szögezte le a szóvivő. Petrucci hozzátette: az, hogy az EU nem kommentálja a népszavazást, összhangban van az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet álláspontjával, amely szerint a Dnyeszter menti Köztársaságban tartott népszavazást és eredményeit nemzetközileg nem lehet elismerni.