Átszakadt egy duzzasztógát Nigériában

2006.10.01. 12:48

A heves esőzések miatt túltöltődött egy víztározó Nigéria északi részén, és a duzzasztógátak nem bírták a víznyomást. A kiömlő víz félezer házat sodort el egy közeli településen, az árhullámban negyven ember is meghalhatott.

Feltehetően negyven ember meghalt, amikor átszakadt egy víztározó gátja, és a kiömlő víz elárasztott egy várost Nigériában. Az áradat legalább ötszáz házat sodort el, az ország északi részében lévő Zamfara állam székhelye, Gusau térségében.

A gátszakadást az okozta, hogy a heves esőzések miatt a tározó vízszintje a kritikus magasság fölé emelkedett, és a hatalmas víztömeggel már nem bírt a töltés. A helyi sajtó jelentései szerint a víztározó kezelőszemélyzete nem tudta kinyitni a zsilipeket, hogy csökkentsék a vízszintet.

"A lezúduló víztömeg pont olyan volt, mint a cunaminról készült képeken" - idézte a BBC a helyi kormányzót. Ahmed Yarima szerint most az egész területet víz borítja. A helyi kormányzat a nigériai szövetségi kormányhoz fordult segélyért. A fedél nélkül maradtakat ideiglenes szálláshelyeken helyezték el.