Melyik a világ talán legmegosztottabb országa? Hol divat a mai napig az emberáldozat a nagy beavatási szertartások idején? Melyik ország látta el kenyérrel a rómaiakat? Az összes kérdésre a világ legnagyobb sivatagában találjuk meg a választ. Utolsó részéhez érkezett az [origo] cikksorozata, amit a világ legnagyobb sivatagát futva átszelő teljesítménytúra résztvevőinek tiszteletére indítottunk. Jöjjön velünk a Szaharába és találja ki, hol járunk!

Az eredeti tervekhez képest egy hét késéssel, szerdán indul útjára egy amerikai tévéproducer, egy kanadai műlovagló és egy tajvani rocksztár, hogy futólépésben szeljék át keresztben a világ legnagyobb sivatagát, a Szaharát. A túra 80 napig tart majd, a három induló célja, hogy bebizonyítsa: az emberi teljesítőképesség és akarat gyakorlatilag határtalan. Emellett pedig szeretnék a világ figyelmét felhívni az afrikai országokra és a kontinens kultúrájára, életére, problémáira.

A több mint 6000 kilométeres út Szenegálban kezdődik, majd Mauritániát és Malit érintve éri el Nigert. Ezután Líbián vágnak át, hogy - a tervek szerint január végén - elérjék Egyiptomban a végcélt, a Vörös-tengert. A futásról - Matt Damon amerikai színész vezetésével - dokumentumfilm készül, amelyet a tervek szerint a jövő évi torontói filmfesztiválon mutatnak majd be.

Az [origo] a különleges vállalkozás tiszteletére cikksorozatot indított, melyben hétről hétre bemutattunk néhány szaharai országot. A futók indulásával cikksorozatunk is a végéhez érkezett, bemutatjuk olvasóinknak a Szahara utolsó elfeledett, titokzatos vagy épp jól ismert vidékeit.

A képzeletbeli utazás játékkal párosul. A világ legnagyobb sivataga által felölelt országok természeti adottságait, jellegzetességeit írjuk le röviden, de az egyes országok nevét elrejtjük. Ha az oldalak alján olvasható dőlt betűs szöveg mögé kattint kétszer, akkor felbukkan az ismertetett ország neve. Játsszon velünk, találja ki, hol járunk!