Az európai hatalmi játszmák egyik legfőbb eszköze lett a csillapíthatatlan étvágyú óriás, az orosz Gazprom. A nagyrészt állami kézben lévő cégtől az EU összetartást mutatva szeretne különleges megállapodást kicsikarni, de az orosz energiapolitika könnyen megosztja az uniós egységet. A Gazprom pedig tör előre, megállíthatatlanul kebelez be egyre több stratégiai lelőhelyet, miközben a Kreml folyosóin azt suttogják: Vlagyimir Putyin szívesen cserélné a vállalat igazgatói posztjára az elnöki széket.

"Tudod, mi történik, amikor belépnek ugyanabba a szobába, ahová Putyin? Letolják a gatyájukat, és azt mondják, 'Szeretlek, Vlagyimir'" - gúnyolódott a BBC-nek egy magas beosztású EU-tisztviselő arról, hogy milyen a hangulat Vlagyimir Putyin orosz elnök és az uniós vezetők találkozóin. Pedig az EU igyekszik más képet sugallni az unió és Oroszország kapcsolatáról.

Az októberi finnországi EU-orosz csúcsra például rég látott egységben készültek az uniós tagországok vezetői. Közösen hangoztatták aggodalmaikat az orosz demokrácia állapotával kapcsolatban, illetve sürgették Putyint, hogy minél előbb üssék nyélbe az unió és Oroszország közti energiakereskedelmet szabályozó hosszú távú megállapodást.

A légkör azonban tele van bizonytalansággal, amit jól mutat Lengyelország idegeskedése. Varsó a lengyel agrártermékek ellen egy éve emelt orosz embargóra hivatkozva az elmúlt hetekben többször is az EU-orosz energiamegállapodás megvétózásával fenyegetőzött. A Guardian szerint azonban az agrárháború csak színjáték, a háttérben az áll, hogy Lengyelország a jelek szerint elveszti eddigi stratégiai szerepét az EU-orosz energia-együttműködésben.

A lengyel aggodalmak alapja, hogy egy orosz-német megállapodás értelmében elkészülte után egy balti-tengeri vezetéken érkezik majd Németországba - a legnagyobb európai fogyasztóhoz - az orosz gáz, megkerülve ezzel az eddig használt lengyel vezetékeket, azaz Lengyelország stratégiai szállítóból kiszolgáltatott végállomássá válik. "Komoly bizonytalanságot érzünk az energiaellátás tekintetében" - mondta a probléma kapcsán Piotr Wozniak lengyel gazdasági miniszter, és ő még finoman fogalmazott. A lengyel kormány egy másik tagja korábban a második világháborút megelőző náci-szovjet megállapodáshoz, a Molotov-Ribbentrop paktumhoz hasonlította az orosz-német terveket.

Az orosz energiapolitika és a készülő, de még alá nem írt EU-orosz megállapodás kellemetlen perceket okoz az uniónak. Hiába hisznek az EU vezetői egytől egyig a testvéri szolidaritásban és az európai értékekben, ha - írja a BBC - Vlad tud valami ennél is értékesebb dolgot nyújtani. Gázt.