Huszonötezren tüntettek Seseljért Belgrádban

2006.12.02. 17:28

Mintegy huszonötezren tüntettek szombaton Belgrádban a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében éhségsztrájkoló Vojislav Seselj védelmében.

A szélsőségesen nacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) által elnöke védelmében szervezett délutáni megmozdulás már órákkal korábban megbénította a szerb főváros közlekedését - beleértve a Belgrádon átvezető kétszer négy-öt sávos autópálya forgalmát is -, mivel a főleg az ország déli részén, a "vidéki" Szerbiában népszerű párt tagjait és szimpatizánsait autóbuszkonvojok szállították a Belgrád egyik sugárútján, a belvárosban lévő amerikai nagykövetség elé.

A januári parlamenti választások előtti mozgósításnak is tekinthető nagygyűlésre az SRS napokon keresztül egész oldalas újsághirdetésekkel, plakáterdőkkel, és elképesztő mennyiségű, Belgrád minden részén tömegével található falragasszal toborozta a résztvevőket.

A jelenleg legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező, és a közvélemény-kutatások szerint továbbra is a népszerűségi listák elején tanyázó (a szavazók körében nagyjából 30 százalékos elfogadottságot élvező) párt vezetői sajtónyilatkozataikban több napja harsogva követelik a "hágai terror" beszüntetését, szidják a november 10. óta éhségsztrájkoló pártelnökük megpróbáltatásai miatt főbűnösnek kikiáltott Egyesült Államokat.

Tomislav Nikolic, az SRS alelnöke a szombati nagygyűlésen is az amerikai adminisztrációhoz fordult, követelve, hogy szüntesse be a hágai törvényszék őrizetében lévő szerbek "vad gyilkolászását". A négy éve hágai őrizetben lévő, és vérgőzös - a délszláv háborúkban végrehajtott népirtásokhoz nagy mértékben hozzájáruló - beszédei miatt perbe fogott pártelnök helyettese szerint Seselj "az utolsó és legnehezebb harcát kezdte meg az igazságtalanság és megalázás ellen, s az életét tette fel erre a küzdelemre".

A magát a II. világháborús nacionalista szerb szabadságharcosok vezére, a csetnik vajda utódjának tartó Vojislav Seselj helyzete, leromlott egészségi állapota jól érzékelhetően jelen van a szerb napi politikában, s ezt az is jelzi, hogy Kostunica szerb miniszterelnök a hét végén levelet írt Fausto Pocarnak, a hágai törvényszék elnökének, s kormánya aggodalmát fejezte ki azért, mert Seselj esetében sérülhet a "minden ember számára biztosított jog - az, hogy a maga választotta eszközökkel védje magát bíróság előtt".

Az SRS elnöke éhségsztrájkja befejezését egyebek mellett ahhoz köti, hogy a perével kapcsolatos összes anyagot írásban, szerb nyelvre lefordítva megkapja, cseréljék le az ügyét tárgyaló tanácsot, és vonják vissza kirendelt védője, a brit David Hooper megbízatását.

Anélkül, hogy ezekre a követelésekre kitért volna, Kostunica a levelében minden további fejleményért a Nemzetközi Törvényszéket tette felelőssé, hozzáfűzve, hogy Vojislav Seselj több mint három és fél éve önként adta meg magát, s ez a tény ha mást nem is, de azt megkérdőjelezi, hogy kellő gyorsasággal és hatékonysággal végzi a munkáját a bíróság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK