Atomfegyverrel rendelkező országok között sorolta föl Izraelt Ehud Olmert miniszterelnök hétfőn egy német televíziónak adott nyilatkozatában. Az izraeli kormányszóvivő cáfolta, hogy a kormányfő ezzel elismerte volna, hogy a zsidó állam nukleáris hatalom.

Forrás: EPA
Ehud Olmert

Az izraeli miniszterelnök a Sat.1 német tévének adott nyilatkozatában rámutatott, Izrael sohasem fenyegetett egyetlen országot sem azzal, hogy megsemmisíti. Irán viszont nyíltan, közvetlenül és a nyilvánosság előtt azzal fenyegetőzik, hogy letörli Izraelt a térképről.

"Azt akarja mondani, hogy ez - amikor az irániak atomfegyver birtoklására törekednek -, ugyanolyan szintű fenyegetettséget jelent, mint amilyet az Egyesült Államok, Franciaország, Izrael és Oroszország?" - kérdezett vissza Ehud Olmert az interjút készítő újságírónak.

Miri Ejszin, a miniszterelnök szóvivője, aki elkísérte a politikust hétfőn kezdődött németországi látogatására, cáfolta, hogy Olmert kijelentésével beismerte volna, hogy Izrael atomfegyverekkel rendelkezik. "Semmi ilyet nem mondott" - jelentette ki.

Mark Regev izraeli külügyi szóvivő azt mondta, a kormányfő mint demokráciákra utalt a négy országra, megkülönböztetendő őket Irántól, és nem mint atomhatalmakra vagy olyan országokra, amelyek nukleáris fegyver birtoklására törekednek.

Soha egyetlen izraeli miniszterelnök sem ismerte el nyíltan, hogy országának atomfegyvere van. A "stratégiai kétértelműség" politikájának részeként Izrael nem hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy nukleáris fegyverrel rendelkezik. Sokan úgy tartják azonban, hogy a zsidó állam az egyedüli atomhatalom a Közel-Keleten.

Az amerikai védelmi miniszternek jelölt Robert Gates az amerikai szenátus katonai bizottságának múlt heti meghallgatásán az iráni atomprogrammal kapcsolatos kérdésre válaszolva Izraelt az atomhatalmak közé sorolta. A miniszterjelölt úgy fogalmazott, hogy "Iránt nukleáris hatalmak veszik körül: kelet felől Pakisztán, északról Oroszország, nyugat felől pedig Izrael".

Külföldi szakértők úgy vélik, hogy Izrael akár kétszáz, nagy hatótávolságú rakétára felszerelhető nukleáris robbanófejjel rendelkezik.