Ismeretlen fegyveresek rálőttek Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök autókonvojára, amely éppen elhagyta a rafahi határátkelőt péntek hajnalban. A lövöldözésben egy testőr meghalt, többen megsérültek, köztük a Hamász-kormány fejének fia és egyik tanácsadója. A Hamász szerint a rivális Fatah fegyveresei voltak az elkövetők.

Golyózápor zúdult csütörtökön késő este Egyiptom és a Gázai övezet határán palesztin oldalon az Iszmáil Haníje palesztin kormányfőt szállító gépkocsioszlopra. A lövésekben meghalt a miniszterelnök egyik testőre, öt ember - köztük a politikus legidősebb fia, valamint Ahmed Júszef, Haníje politikai tanácsadója - pedig megsebesült. A Hamász-kormány miniszterelnöke éppen elhagyta a rafahi határátkelőt, amikor konvoját megtámadták.

A Hamász később Mahmúd Abbász palesztin elnök testőrségét, a Force 17 elitalakulatot vádolta meg a merénylet elkövetésével.

A palesztin miniszterelnök előzőleg több órát időzött Egyiptom és a Gázai övezet határán, mert az izraeli hatóságok nem engedték át azzal a több millió dollárral együtt, amit külföldi körútján gyűjtött össze. Egy magas rangú izraeli illetékes nyilatkozata szerint nem Haníje hazatérését akarták megakadályozni, hanem azt, hogy bevigye a pénzt a palesztin területekre, mivel azt izraeli értesülések szerint a Hamász megerősítésére vagy terrorcselekmények támogatására szánták. Biztonsági források szerint 35 millió dollár készpénz volt Haníjénél kézitáskákban.

Üres zsebbel engedték csak be

Haníje végül átléphette a határt, de helyszíni beszámolók szerint az összegyűjtött pénz nélkül. A pénz enyhíthetett volna a palesztin kormányzat pénzügyi nehézségein. A Hamász-kormányra amerikai kezdeményezésre róttak ki nemzetközi pénzügyi embargót, mivel nem hajlandó elismerni Izraelt és lemondani az erőszakról. A kormányzat a szankciók miatt nem tudja fizetni 165 ezer alkalmazottját. Az egyre súlyosbodó pénzügyi válságon főleg az arab államoktól kapiott pénzadományok igyekeznek enyhíteni, amelyeket a zárolt számlák miatt rendre készpénzben igyekeznek bejuttatni a politikusok a palesztin területekre.

Az átkelő gázai övezeti oldalán a Hamász több száz - egyes források szerint mintegy kétezer - tagja várta a miniszterelnököt, köztük több tucat fegyveres. Miután megtudták, hogy Haníje nem lépheti át a határt, a fegyveresek a levegőbe lövöldözve megrohamozták és megszállták az átkelő helyiségeit, törni-zúzni kezdtek, feltépték a székeket, és megrongálták számos bútort is, mielőtt a Hamász-vezetőség fölszólítására elhagyták volna a helyszínt.

Izrael és a közvetítő Egyiptom végül abban állapodott meg, hogy a palesztin miniszterelnököt átengedik, de a nála lévő pénzt egy egyiptomi bankban kell hagynia. E bank vállalja, hogy átutalja a pénzt a Palesztin Hatóságnak az Arab Ligán keresztül.