Ismét fertőz a madárinfluenza Ázsiában

2006.12.30. 13:29

Ismeretlen okból elhullott csirkékből készült ételt evett az a vietnami család, amely madárinfluenza gyanújával került kórházba. Bár az országban egy éve nem volt humán megbetegedés, már 42 halálos áldozata van a H5N1-nek Vietnamban.

Madárinfluenza gyanújával kórházba szállították egy család négy tagját Vietnam déli részén, ahol a járvány decemberben ismét felütötte a fejét, miután egy anya és három gyermeke (3 és 13 év közöttiek) elhullott baromfit fogyasztottak. Az anya elmondta a hatóságoknak, hogy múlt szombaton ismeretlen okból elpusztult hat csirkéjük, és férje az elhullott állatokból készített a családnak ételt.

Ha bebizonyosodik, hogy a betegség emberre is veszélyes H5N1 jelű vírusával fertőződtek meg, akkor egy év óta ez lesz az első humán megbetegedés az országban. Az ország három déli tartományában, a Mekong folyó deltájában december 11-én ismét kitört egy madárinfluenza-járvány, ami miatt a hatóságok elpusztítottak több ezer baromfit a térségben. Szakértők szerint nagy a veszélye annak, hogy a betegség az ország más részeire is átterjed. Legutóbb augusztusban volt járvány az országban.

Eddig 93 ember fertőződött meg a H5N1-gyel Vietnamban, közülük 42 meghalt. A halálos áldozatok tekintetében a legrosszabb a helyzet Indonéziában, ahol 57-en lettek a kór áldozatai az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. A világon összesen 157-en haltak meg eddig madárinfluenzában a 261 fertőzéses esetből.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK