Világra jön a hurrikán elől megmenekült embrió

Vágólapra másolva!
Másfél évvel megszületése előtt menekült meg a Katrina hurrikán pusztítása elől az a csecsemő, akinek várhatóan kedden ad új életet egy New Orleans-i édesanya. A kicsi még lefagyasztott embrió volt, amikor a hurrikán feldúlta a várost.
Vágólapra másolva!

Biztos, hogy nem keresztelik Katrinának azt a csecsemőt, akit várhatóan kedden hoz a világra édesanyja New Orleansban császármetszéssel. Születtek egyéb javaslatok a nevére: Harry Cane, Cat Five (ötös kategória), Breeze vagy Nitro. Nem véletlenül. Rebekah és Glen Markham babája (a szülei még nem tudják a nemét) számít a New Orleanst tavalyelőtt elpusztító Katrina hurrikán egyik legfialatabb túlélőjének: megszületése előtt több mint 18 hónappal menekült meg a pusztító vihartól - még mint lefagyasztott embrió.

Szülei ugyanis egy mesterséges megtermékenyítési programban vettek részt a város keleti részében lévő Leakland kórházban. A területet elárasztotta az árvíz, a kóházban pedig megszűnt az áramellátás. Ezzel a lefagyasztott embrió léte került veszélybe - sok száz másikéval együtt. Az embriókat későbbi felhasználáshoz tárolták a kórházban, folyékony nitrogénben.

A kórház azonban még a természeti katasztrófa előtt felkészült: a külön-külön tárolt embriókat nagyobb, folyékony nitrogénnel teli tartályokba tették át. Az árvíz még nem okozott volna gondot, ám áram nélkül hamar túlmelegedtek volna. Végül a rendőrség és a hadsereg két teherautóval és mögéjük kötött csónakokkal érkezett a kórházhoz, ahonnan elszállították a tartályokat.

Markhamék új gyermeke lesz a harmadik, akit kihordott és megszül édesanyjuk a kimentett embriók közül, korábban egy párnak ikrei születtek. "Megmenekülésének és születésének történetét mindig elmesélheti a kicsi. Az emberek szeretnek jó dolgokat hallani, amelyek ekkora bajban is megtörténnek" - idézte a Guardian az édesanyát.