A demokraták az iraki háború befejezését követelik

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban az ellenzéki demokraták egyre agresszívabb, ellentmondást nem tűrő hangnemben követelik az iraki háború befejezését, amit elemzők azzal magyaráznak, hogy már elkezdődött a 2008-as elnökválasztási kampány.
Vágólapra másolva!

"Meg kell állítanunk ezt a háborút" - szögezte le Joseph Biden delaware-i szenátor a párt legfelső irányító testülete, a Demokrata Nemzeti Bizottság hét végi tanácskozásán. A Demokrata Párt vezetése - mint az elfogadott állásfoglalásban szerepel - ellenzi George Bush elnök 21 500 fős csapaterősítési tervét, s ehelyett a "diplomáciai kezdeményezések kiterjesztését" javasolja.

Biden szenátor, a külügyi bizottság elnöke, aki másodszor száll harcba pártja elnökjelöltségéért, kijelentette: az amerikai erők létszámának csökkentése az egyetlen módja annak, hogy politikai megoldás keresésére sarkallják a bagdadi kormányt.

A Fehér Ház iraki háborús politikáját régóta ellenző Demokrata Párt politikájában újdonság az a követelés - mutatott rá Tom Vilsack volt iowai kormányzó -, hogy a csapatokat ne valamikor a jövőben, hanem azonnal rendeljék haza. Szerinte a létszám csökkentése nem jelent politikaváltást, amelyre pedig szükség van. Több más demokrata párti politikus azonban még nem ment ennyire messze, csak egy-két éven belüli, fokozatos csapatkivonást követel.

A Time elemzése szerint az ellenzéki politikusokkal egyre inkább "elszalad a szekér" a háború bírálatában. Az iraki háború nyilvánvalóan központi téma lesz az 2008-as elnökválasztási kampányban, és a Demokrata Párt aspiránsai ezt teljes mértékben ki is használják. Hillary Clinton New York-i szenátor néhány napja kijelentette, ha ő lesz az elnök, befejezi a háborút, ha addig azt Bush nem teszi meg.

A demokrata párti politikusok magatartásához a kulcsot Tom Vilsack adta meg a hét végi vezetőségi tanácskozáson, amikor közölte: az utóbbi évtizedekben csak olyan ellenzéki demokrata politikus tudott elnökséget nyerni, aki a Fehér Ház politikájával homlokegyenest ellenkező utat hirdetett.

Eközben a képviselőház konzervatív republikánus párti tagjai a hét végén Baltimore-i gyűlésükön a Demokrata Párttal szemben az eddiginél még agresszívabb háborús politikát szorgalmaztak. "Egyetértünk abban, hogy a háborút meg kell nyernünk (...) bármit megteszünk, ami szükséges ahhoz, hogy megerősítsük az iraki kormányt és az ország saját kezébe vegye a sorsának irányítását" - mondta a 48 politikus nevében Lynn Westmoreland Georgia-i képviselő.

A konzervatív képviselők egyetértésre jutottak abban, hogy három elnökaspiráns érdemli meg támogatásukat (akik között nem állapítottak meg sorrendet): John McCain arizonai szenátor, Mitt Romney, Massachusetts egykori kormányzója és Rudolph Giuliani, New York volt polgármestere. Romney a tanácskozáson kijelentette: kizártnak tartja a párbeszéd lehetőségét Iránnal.