Megtámadták az Afrikai Unió békefenntartóit

Vágólapra másolva!
Fegyveres felkelők szerdán ismét megtámadták az Afrikai Unió (AU) békefenntartóit Mogadishuban, az összecsapásban három civil sebesült meg - közölték védelmi illetékesek. A támadásnak szemtanúk elmondása szerint a sebesülteken kívül két civil halálos áldozat is van.
Vágólapra másolva!

Mintegy 800 békefenntartó érkezett kedden Ugandából Mogadishuba, ahol a repülőtéren az érkezésükre tartott ünnepség alatt a felkelők aknavetőkkel lőtték a katonákat, hivatalos források szerint három civil halálát okozva.

A támadásra kevéssel azután került sor, hogy Aden Hashi Ajro iszlamista vezető a mogadishui Korán rádió adásában felszólította a szomáliaiakat, hogy vegyék fel a harcot az idegen csapatokkal.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott békefenntartó misszió keretében az iszlamista lázadók január eleji visszaszorítása nyomán nyolcezer AU-katonát vezényelnek az Afrika szarván fekvő országba, hogy az etióp hadsereg katonáinak segítségével segítsék megteremteni a stabilitást.

Az ENSZ támogatását élvező - de 2004-es megalakulása óta gyengének mutatkozó - szomáliai átmeneti kormánynak első ízben sikerült az év elején bevonulnia a fővárosba. A szomáliai kormány oldalán harcoló etióp csapatokat a lehető legrövidebb időn belül ki akarják vonni az országból.