Saját minisztere támadja az izraeli kormányfőt

Vágólapra másolva!
Veszélybe került Ehud Olmert izraeli miniszterelnök posztja a tavalyi libanoni háború miatt, miután külügyminisztere, Cipi Livni is távozásra szólította fel. Ezt megelőzően Kadima pártjának frakcióvezetője, Avigdor Jicháki is azt mondta: Olmert elveszítette pártja és az emberek bizalmát. Jicháki szerda délután le is mondott. Felmérések szerint az izraeliek kétharmada is Olmert távozását akarja.
Vágólapra másolva!

Mind nagyobb nyomás nehezedik Ehud Olmert izraeli miniszterelnökre, miután Cipi Livni izraeli külügyminiszter is lemondásra szólította fel. "A miniszterelnökkel közöltem, a legjobb lenne, ha lemondana" - mondta Livni, aki kész jelöltetni magát a kormányfői posztra.

Livni mellett, másik lehetséges jelöltnek Simon Peresz miniszterelnök-helyettest tartják, aki már kétszer volt kormányfő. Binyamin Netanyahu, a jobboldali Likud párt volt miniszterelnöke, aki a felmérések szerint a legnépszerűbb, szintén indulhatna kormányfői székért, ha az Olmert-kormány megbukik.

A kormányzó Kadima párt alapszabálya szerint Olmertet nem lehet leváltani, csak rábírni, hogy önként távozzon. A parlament azonban bizalmatlansági indítvánnyal eltávolíthatja, de az izraeli sajtó szerint ehhez most még nincs meg a kellő támogatottság. A parlament rendkívüli ülését csütörtökre hívták össze.

Elfogy a levegő

Ezt megelőzően magas rangú párttársa is távozásra szólította fel. Avigdor Jicháki, a Kadima befolyásosnak tartott frakcióvezetője szerint Olmert elveszítette pártja és az ország bizalmát. "Egy vezető csak akkor vezetheti az embereket, ha van legitimitása és bírja a bizalmukat" - mondta Jicháki, aki szerdán délután lemondott tisztségéről, hogy ezzel is növelje az Olmertre nehezedő nyomást.

Izraeli napilapokban szerdán közölt három különböző felmérés szerint is a megkérdezettek 65-73 százaléka tartja jónak Olmert távozását. A bizalmi válság azt követően robbant ki, hogy hétfőn egy kormányzati vizsgálóbizottság komoly hibák miatt bírálta Olmertet a tavalyi Libanon elleni háború miatt. Kedden egy munkapárti miniszter már lemondott a botrány miatt.

Nem mond le

Olmert azonban arra intette politikai ellenfeleit, hogy gondolják meg, érdemes-e most rögtön tőkét kovácsolniuk szorult helyzetéből. "Lassan a testtel" - ajánlotta Olmert a kabinet tagjainak a szerdai rendkívüli ülésen, amelyet azért hívtak össze, hogy szemügyre vegye az említett háború során elkövetett hibákkal foglalkozó jelentést.

Megerősítette egyúttal, hogy a növekvő nyomás ellenére sem mond le. A kormány felelős a hibákért, de azért is felelősség terheli, hogy ezeket kijavítsa - mondta a kabinetülésen, és a politikai játszmák beszüntetését kérte - jelentette az MTI.

A libanoni háború

A tavaly nyári Libanon elleni háborút vizsgáló izraeli vizsgálóbizottság élesen bírálta Olmertet, amiért szerintük súlyos hibákat követett el: elhamarkodottan, átfogó terv nélkül vitte háborúba az országot.

Izrael azt követően indított támadást Libanon ellen, hogy azt ott tevékenykedő Hezbollah militáns szervezet elfogott két izraeli katonát. A bombázások és szárazföldi akciók során 1200 libanoni és 160 izraeli vesztette életét. A Hezbollahot azonban nem sikerült felszámolni, sőt, egyes nyugati elemzők szerint valójában a síita szervezet volt a konfliktus győztese.

[origo]/(MTI)