Hazarendelték az észt diplomaták családját Moszkvából

Vágólapra másolva!
Fenyegetettségre hivatkozva hazarendelték az Oroszországban dolgozó észt diplomaták családtagjait. Az észt miniszterelnök szerint összehangolt orosz támadás indult Észtország ellen. A botrány a tallinni szovjet katonai emlékmű eltávolítása miatt robbant ki.
Vágólapra másolva!

Elrendelte a diplomaták családtagjainak a hazatérést az észt külügyminiszter a moszkvai nagykövetséget ért zaklatások miatt szerdán. Urmas Paet külügyminiszter szerint erre a diplomatákat ért "pszichológiai, sőt fizikai támadások" miatt van szükség.

Megszólalt a katonai emlékmű ügyében az észt elnök is, aki "civilizált" magatartást kért Oroszországtól. "Európában az a szokás, hogy a nézeteltéréseket ... diplomaták és politikusok oldják meg, nem pedig az utcán vagy számítógépes támadások révén... Szomszédunkhoz, Oroszországhoz fordulok nyílt üzenettel: próbáljon meg civilizáltnak maradni" - mondta Toomas Hendrik Ilves.

Észtország azt állítja, hogy kormánya honlapjait támadás érte, méghozzá a Kremlben bejegyzett internetes címekről. Jobb védelmet kért moszkvai nagykövetségr számára is az orosz hatóságoktól.

A parlamentben felszólaló Andrus Ansip miniszterelnök szerint új fokot ért el az orosz nyomás, amely most már nem elszigetelt tiltakozók csínytevése, hanem egyeztetett "orosz beavatkozás Észtország belügyeibe". "Szuverén országunk súlyos támadás alatt áll" - jelentette ki. Toomas Hendrik Ilves észt elnök kijelentette: az országnak nem szabad meghasonlania néhány "fogatlan uszító" miatt, és azt állította, hogy a balti ország orosz lakosságának többsége is az észtek oldalán állt "a múlt hét nehéz napjaiban".