Béremelésért tüntetnek az egészségügyiek Varsóban

Vágólapra másolva!
Mintegy tízezer lengyel orvos és ápolónő vonult fel kedden Varsóban, béremelést követelve. A lengyel államfő megértőnek mutatkozik a követelésekkel szemben, ám teljesítésüket irreálisnak nevezte.
Vágólapra másolva!

Az orvosok és az ápolónők országos szakszervezete által kezdeményezett felvonulás és nagygyűlés részvevői sürgették az egészségügy jobb finanszírozását és a túlterhelt egészségügyi dolgozók munkaterheinek mérséklését is.

A nővérek harmincszázalékos fizetésemelést szeretnének, az orvosok több mint százszázalékosat. E követelés jegyében az ország mintegy 600 kórháza közül több mint kétszázban sztrájkol az orvosi személyzet május 21. óta, s csak a legsürgősebb beavatkozásokat végzi el.

A családorvosok átlagosan havi 1300 zlotyt (350 euró) keresnek Lengyelországban, a szakorvosok átlagosan háromezer zlotyt (800 euró). Az ország 2004-es EU-csatlakozása óta lengyel orvosok és ápolónők ezrei költöztek már jobb kereset reményében külföldre, főként Nagy-Britanniába és Írországba.

Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfő kijelentette kedden, hogy az egészségügy dolgozói kétségtelenül béremelést érdemelnének, de "jelenlegi követeléseik irreálisak, teljesítésük súlyos károkat okozna az államháztartásnak".