Búzát szállítottak Izraelből a Gázai övezetbe

Vágólapra másolva!
Izrael csütörtökön ötezer tonna búzát szállított a Gázai övezetbe, amelyet az ENSZ küldött a palesztinok számára - közölte egy izraeli illetékes és a világszervezet. Ez volt az első segélyszállítmány, amióta a Hamász palesztin iszlamista szervezet ellenőrzése alá vonta a Gázai övezetet.
Vágólapra másolva!

A búzaszállítmány eljuttatását üdvözölte Christopher Gunness, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének, az UNRWA-nak a szóvivője is. "Valamennyi segélyszállítmányunk Karnin halad át. Létfontosságú, hogy Karni nyitva álljon, és állandóan használható legyen" - szögezte le közleményében a szóvivő. Karni a legfontosabb kereskedelmi terminál a Gázai övezet és Izrael között.

"Három kamionnyi búzát küldtünk át Karni átkelőnél futószalag segítségével, amellyel a gabonát a palesztin oldalra átjuttattuk - közölte Slómó Dror koordinátor. Elmondta, hogy kísérleti szállításról volt szó, s minden jól sikerült, beleértve a palesztinokkal való együttműködést is. Reményét fejezte ki, hogy sikerül folytatni a szállításokat, így a palesztinokat megóvhatják a humanitárius válságtól a Gázai övezetben.

A Gázai övezet és Izrael közötti valamennyi átkelőt lezárták azután, hogy a Hamász június 15-én magához ragadta a hatalmat Gázában. Izrael azonban engedélyezte élelmiszerek, alapvető szükségleti cikkek és élelmiszerek szállítását a Gázai övezet déli részén fekvő Szúfa és Kerem Salom átkelőn keresztül.