A közel-keleti békét egyengetheti Blair

Vágólapra másolva!
Közel-keleti békeközvetítő lesz a leköszönő brit miniszterelnök - állítja az ír kormányfő, aki szerint Tony Blair már a múlt pénteken rábólintott a megbízásra. Brit lapok úgy tudják, hogy az új térségi különmegbízott irodája Jeruzsálemben lesz.
Vágólapra másolva!

Tony Blair leköszönő brit kormányfő elfogadta a közel-keleti kvartett - az EU, az ENSZ, az Egyesült Államok és Oroszország - térségi különbízottjának tisztségét - mondta szerdán az ír miniszterelnök. Bertie Ahern az ír RTE állami rádiónak felfedte: már pénteken este beszélt erről Blairrel, aki elvállalta a megbízatást. Szerdán John Burton, Blair választókerületi titkára a BBC-nek szintén azt mondta: tudja, hogy Tony Blair szeretné elvállalni ezt a feladatot, és ő is erre ösztönzi a távozó kormányfőt.

Blair közel-keleti megbízotti szerepéről napok óta hallani értesüléseket Londonban. A The Guardian című baloldali brit napilap azt is tudni véli, hogy Blair irodája Jeruzsálemben lenne. A BBC diplomáciai forrásokból úgy tudja, hogy a hivatalos bejelentést eddig a fagyos brit-orosz viszony késleltette.

London és Moszkva között komoly feszültség forrása, hogy Nagy-Britannia vádat emelt Andrej Lugovoj volt KGB-tiszt ellen, akit az egykori orosz titkos ügynök, Alekszandr Litvinyenko londoni meggyilkolásával gyanúsítanak. A britek kérték Lugovoj kiadatását, amit az orosz fél éles nyilatkozatok kíséretében elutasított.

Blair a közel-keleti megbízotti feladat elvállalása esetén lemond alsóházi képviselői mandátumáról, ami időközi választások kiírását vonná maga után. A leköszönő kormányfő 24 éve az északkelet-angliai Sedgefield választókörzetének parlamenti képviselője.