Nem rágalmaztak az elítélt bolgár ápolónők

Vágólapra másolva!
Ejtették szerdán Líbiában a rágalmazási vádat azon ápolók ellen, akiket azzal vádolnak, hogy szándékosan fertőztek meg HIV-vírussal több száz gyermeket. Az ápolónőket egy rendőr jelentette fel, mivel azt állították, hogy a vallomásukat kínzással erőszakolták ki.
Vágólapra másolva!

Egy líbiai bíróság ejtette szerdán az öt bolgár ápolónő és a palesztin orvos ellen felhozott rágalmazási vádat. Az egészségügyi dolgozók ellen egy rendőr kezdeményezett eljárást, mert azt állították: kínzás hatására ismerték be, hogy szándékosan fertőztek meg HIV-vírussal több mint 400 gyermeket Bengázi kórházában a '90-es években.

Az ápolónőket és az orvost Mohammed Szálim rendőr jelentette fel, mert azt vallották, hogy egy rendőrkutyák kiképzésére fenntartott létesítményben a rendőr megkínozta őket. A bíróság májusban egy hasonló ügyben már elejtette a vádat, akkor három másik rendőr perelte be rágalmazás miatt az egészségügyi dolgozókat.

Az öt bolgár ápolónő és az azóta bolgár állampolgárságot kapott orvos halálos ítéletét kedden enyhítette életfogytiglani börtönre a líbiai legfelsőbb igazságügyi tanács. Bulgária és az Európai Unió szerdán kérte Líbiától az elítéltek Bulgáriába szállítását. A hat egészségügyi dolgozónak, aki több mint nyolc évet töltött líbiai börtönben, a bolgár elnök megkegyelmezhet.