Gondolatban környezettudatos a világ nagy része

Vágólapra másolva!
Egy világméretű felmérés szerint a Föld lakosságának nagy többsége kifejezetten környezettudatos, sőt hajlandó lenne tenni és anyagi áldozatot vállalni a környezet védelme érdekében - írja a BBC. A 21 országra, több kontinensre kiterjedő felmérés szerint a világ legnagyobb szennyezőjének számító Egyesült Államokban és Kínában is többségben vannak azok, akik támogatnák valamilyen környezetvédelmi adó bevezetését.
Vágólapra másolva!

A Föld lakosságának túlnyomó része hajlandó volna változtatni életmódján, ha ezzel segítené a környezetvédelmet, illetve a globális felmelegedés elleni harcot - derült ki egy, a BBC által végzett világméretű felmérésből. A felmérésben 21 országból 22 000 ember vett részt.

A kutatás során megkérdezettek több mint nyolcvan százaléka szerint az embereknek "mindenképpen", illetve "valószínűleg" változtatniuk kell életmódjukon. Azaz csökkenteniük kell a klímaváltozásért leginkább felelőssé tehető szénalapú gázok kibocsátását.

Az adatok szerint a környezettudatos társadalmi hozzáállás a két legnagyobb szennyező ország (USA és Kína) lakosságára is jellemző, sőt, a kínaiak az amerikaiaknál (és mindenki másnál is) nagyobb készséget mutatnak egy esetleges zöldadó bevezetésével kapcsolatban. A megkérdezettek háromnegyede támogatna ilyen adók bevezetését, azzal a feltétellel, ha az abból befolyó pénzek nem tűnnek el a költségvetésben, hanem a hatékonyabb energiafelhasználást és alternatív, tisztább források fellelését szolgálnák. A megkérdezettek 50 százaléka vállalna anyagi terhet a környezetvédelemért, 44 százalékuk ezt nem tenné meg.

Nagyobb eltérést mutattak ki akkor, amikor azt kérdezték, hogy szükséges lehet-e a klímaváltozáshoz leginkább hozzájáruló fűtőanyagok árának emelése. A legtöbb európai uniós tagállamban és az Egyesült Államokban a válasz egyértelműen igen volt. Csak Olasz- és Oroszországban voltak többségben ezok, akik szerint nem szükséges emelni az árakat. Ezeket az adatokat a szakértők a két ország sajátos helyzetével magyarázzák.

Olaszországban fizetik ugyanis Európában a legtöbbet az energiahordozókért, míg Oroszországban éppen az elmúlt időszakban emelkedett meg drasztikusan a benzin és a gáz ára. Míg Kínában és Indonéziában nagy többség tartana ésszerűnek egy esetleges áremelést, Dél-Koreában és Indiában már jóval kevesebben értek egyet ezzel. Nigériában pedig relatív többségben vannak azok (52 százalék), akik indokolatlannak tartják, hogy áremeléssel küzdjenek a globális klímaváltozás ellen.

Doug Miller, a BBC számára a felmérést végző Globescan cég igazgatója szerint a közvélemény-kutatás eredménye "egyértelműen jelzi, hogy az emberek sokkal inkább hajlandók kivenni a részüket a teherviselésben, mint azt a politikusok képzelik".