Hajók törtek és süllyedtek el a Fekete-tengeri viharban

Vágólapra másolva!
Számos hajó járt szerencsétlenül a viharos időjárásban a Fekete-tengeren. Egy orosz olajszállító tanker kettétört, több teherhajó zátonyra futott, sodródik, elsüllyedt, vagy partra dobták a hullámok. A tankerből 1000 tonnánál több pakura folyt a tengerbe, de a szerencsétlenül járt hajók között olyan is van, amelyik ként szállított.
Vágólapra másolva!

Kettétört vasárnap reggel egy viharba került orosz olajszállító hajó a Fekete-tengeren. A Volga-Nyeft az Azovi- és a Fekete-tenger közötti Kercsi-szorosban, Port Kavkaz kikötőbe tartva szenvedett hajótörést. tartályaiban körülbelül 2000 tonna pakurát szállított, ennek több mint a fele ömlött a tengerbe. Egy, a BBC-nek nyilatkozó orosz illetékes szerint "nagyon súlyos környezeti katasztrófáról" van szó, amelynek felszámolása évekbe telik majd.

A hajó 13 fős legénységének kimentését a zord időjárási körülmények nehezítik. Az emeberek a hajó orr felőli részére menekültek, amely a felszínen maradt. Két kikötőből is a mentésükre indultak, de a helyszínre érkezett vontatóhajók egyelőre a 4-5 méteres hullámok miatt miatt nem tudják megközelíteni a hajót. A legénységnek van mit enni-inni, és az áramfejlesztő is működik, így a felszínen maradt hajórészt nem fenyegeti az elsüllyedés.

A baleset után nem sokkal Kavkaz kikötőjében elsüllyedt még két hajó, az egyik ként szállított. A Volnogorszk fedélzetén 2000 tonna kén volt. A személyzet 9 tagja sértetlen: a parttól látótávolságban van mentőcsónakjuk, de nem tudnak értük menni a vihar miatt.

Délben ugyanott elsüllyedt a Nahicsevan nevű hajó is, amely a kikötőben horgonyzott. A 11 főnyi személyzetnek nem esett baja. A heves vihar miatt az illetékes hatóságok kérésére 50 hajó biztonságosabb vizekre hajózott a Kercsi-szorosból és környékéről.

Kora délután zátonyra futott még két török zászló alatt közlekedő hajó Novorosszijszk közelében: az egyik feltételezhetően motorhiba miatt, a másikat a hullámverés szakította le horgonyáról. Később a Demetra nevű hajó is leszakadt a horgonyról, és sodródni kezdett, rakterében 3000 tonna pakurával.

A Vera Volosina, mezőgazdasági gépeket szállító hajót a vihar partra dobta, és elsüllyedt a fémhulladékot szállító Izmail. A tomboló vihar miatt a 50 hajót biztonságosabb vizekre vezényeltek a Kercsi-szorosból és környékéről.

Az időjárás miatt Szevasztopolban (Krím-félsziget) több helyen megszakadt az áramszolgáltatás, és leállt a tömegközlekedés. A krimi tatárok, akik Szimpferopolban akartak nagygyűlésen tiltakozni az őket érő hátrányos megkülönböztetés ellen, elhalasztották a rendezvényt a rossz időjárás miatt. A kora délutáni jelentések szerint a térségben az idő tovább romlott, a vihar ereje fokozódott.