Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Koszovóról Szerbia szerint csak az ENSZ BT dönthet

Vágólapra másolva!
Belgrád csak olyan Koszovóra vonatkozó döntést tart elképzelhetőnek, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsában születik. Vojislav Kostunica szerb kormányfő az ENSZ-alapokmány megsértésének nevezett minden olyan kísérletet, amellyel más testület hatáskörébe próbálják utalni a dél-szerbiai tartomány jövőjének kérdését.
Vágólapra másolva!

Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden kilátásba helyezte: Koszovó státusának kérdését kivonják a Biztonsági Tanács hatásköréből. Solana közölte, hogy visszavonják a legújabb, brit-francia-amerikai BT-határozattervezetet, ha Moszkva továbbra is nemet mond, és a nemzetközi összekötő csoport elé utalják a problémakört.

Vojislav Kostunica ennek nyomán hangsúlyozta: két homlokegyenest ellentétes, Koszovóval kapcsolatos álláspont birkózik egymással nemzetközi téren. Az egyik az ENSZ alapokmányának tiszteletben tartását követeli, a másik pedig félredobná annak előírásait, s meg akarja fosztani Szerbiát területe egy részétől, hogy azon egy második európai albán államot hozzon létre.

Amennyiben ez utóbbi célt szolgáló határozati javaslat kerül a kérdésben döntésre hivatott Biztonsági Tanács elé, Oroszország élni fog vétójogával - mondta Borisz Grizlov. A politikus szerint Moszkva nem támogat olyan döntést, amely egyrészt elfogadhatatlan Szerbia számára, másrészt kimondja, hogy senki ne buzduljon fel Koszovó példáján, mert az egyedi eset, a számára kidolgozott megoldás nem precedens, és nem hivatkozhat rá egyetlen függetlenségre vágyó népcsoport sem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről