A szlovák főügyész nyomoz tovább a Malina-ügyben

Vágólapra másolva!
Hibázott a rendőrség és az ügyészség Malina Hedvig ügyében - állította csütörtökön Szlovákia legfőbb ügyésze. Az ügyész nem mondott konkrétumot arról, hogy kik követtek el hibákat a szlovákiai magyar lány ügyében, da a legfőbb ügyészség nyomoz tovább az ügyben.
Vágólapra másolva!

A legfőbb ügyészség szóvivője, Jana Tökölyová jelentette be, hogy a megvert lány ügyében a továbbiakban Szlovákia legfőbb ügyészsége veszi át a nyomozást. A közlésből azonban nem derül ki egyértelműen, hogy az ügyészségi nyomozócsoport a sértett panasza nyomán, vagy a Malina Hedvig elleni vádindítvány helytállóságával kapcsolatosan készül-e vizsgálódni.

Szlovákia legfőbb ügyésze, Dobroslav Trnka szerint Malina Hedvig ügyében a rendőrség és az ügyészség is hibázott. A legfőbb ügyész erről csütörtökön a Viva nevű szlovák kereskedelmi rádióban beszélt, miután áttanulmányozta a megvert magyar egyetemista ügyében készült aktákat. Az ügyész nem kívánta megnevezni azokat, akik szerinte hibát követtek el.

A legfőbb ügyész a közelmúltban döntött úgy, hogy tanulmányozásra bekéreti a nyomozati aktákat és felülbírálja: jogszerű volt-e a nyitrai rendőrség és az ügyészség eljárása, nem hibáztak-e. Trnka rövid csütörtöki nyilatkozatából nem derült ki, milyen mértékűek és milyen természetűek az eljárási hibák, így még korai igazi fordulatról beszélni. Annál is inkább, mert Hedvigről Robert Fico kormányfő, Robert Kalinák belügyminiszter és Ján Packa országos rendőrfőkapitány is azt állította, hogy Malina Hedvig hazudik - jegyzi meg az MTI tudósítója.

A Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemistát - állítása szerint - tavaly augusztusban két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, meg magyarul beszélt. A rendőrség két hét múltán azzal zárta le a nyomozást, hogy a lány a történetet csak kitalálta.

Később két lakossági feljelentés alapján Malina Hedvig ellen ügyészségi indítvány készült, a lánynak ezért azzal kell szembenéznie, hogy a nyomozó hatóság félrevezetése és hamis eskü miatt a bíróság akár öt év szabadságvesztésre is ítélheti.

Az ügy diplomáciai vihart is kavart. Előbb Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök állt ki, és tűrhetetlennek nevezte, hogy sorozatos magyarellenes incidensek történnek Szlovákiában. Amikor a rendőrség arra jutott, hogy Malina Hedvig kitalálta a történteket, akkor viszont maga a szlovák miniszterelnök, Robert Fico állt ki belügyminiszterével együtt, hogy bejelentse a hírt.