Megtette az első lépéseket az amerikai elnökjelöltségért folyó versenyben a fekete apától és fehér anyától származó Barack Obama demokrata szenátor, akit sokan esélyesnek tartanak arra, hogy ő legyen a demokraták jelöltje 2008-ban.

A 45 éves Barack Obama szenátor a honlapján jelentette be, hogy létrehozott egy bizottságot, amelynek révén adományokat gyűjthet és alkalmazottakat vehet fel a választási versenyre való felkészüléshez - írja a BBC News Online. A bizottságról február 10-én tesz majd formális bejelentést Chicagóban.

A kansasi fehér anyától és kenyai fekete apától származó politikus a Demokrata Párt egyik új csillagának számít. A 2004-es pártkongresszuson került a reflektorfénybe, ahol személyes hangvételű beszédet mondott. Abban az évben került be a szenátusba, és azóta is a sajtó egyik kedvence.

Barack Obama legfőbb riválisa várhatóan a korábbi elnök, Bill Clinton felesége, Hillary Clinton New York-i szenátor lesz. Ő még nem jelentette be hivatalosan, hogy indul az elnökjelöltségért, de az amerikai sajtó biztosra veszi, hogy így lesz.

Bármelyikük is lenne a demokraták jelöltje, mindenképp rendkívüli kampány lenne: ha Obamát indítja a párt, akkor először lenne komoly esély arra, hogy afroamerikai elnöke legyen az Egyesült Államoknak. Ha Hillary Clinton kap nagyobb támogatottságot az induláshoz, akkor pedig ő lesz az első nő, aki komoly reményekkel vághat neki a Fehér Házért folyó versenynek.

Az Egyesült Államokban 2008 novemberében választanak új elnököt. George Bush jelenlegi vezető nem indulhat újra, és miután várhatóan alelnöke, Dick Cheney sem jelölteti magát, így a republikánusok között is nyílt verseny várható az elnökjelölti posztért.