Kitiltották a gépről a Busht gúnyoló utast

2007.01.22. 14:41

A George Bush amerikai elnököt terroristaként ábrázoló pólója miatt nem engedtek repülőre szállni egy utast Ausztráliában. A Quantas légitársaság arra hivatkozott, hogy a gúnyolódó felső sérthette volna a többi utast.

Kitiltottak egy utast a Quantas ausztrál légitársaság egyik járatáról, amiért olyan pólót viselt, amely George Bush amerikai elnököt terroristaként ábrázolta - számolt be róla a BBC. Allen Jassont múlt pénteken tartóztatták fel, amikor fel akart szállni a Melbourne-ből Londonba tartó járatra.

Az 55 éves számítógépes szakembernek már decemberben is akadt gondja a pólója miatt a Quantas egy másik járatán, ezért miután pénteken áthaladt a melbourne-i repülőtér biztonsági ellenőrzésén, állítólag odasétált a kapunál álló dolgozóhoz, és gratulált neki a légitársaság újsütetű nyitottságához.

Csakhogy ekkor már megkérték Jassont, hogy vegye le a pólót, amire George W. Bush képét nyomtatták, a portré alatt pedig a következő felirat látszott: "World's Number One Terrorist" (a világ első számú terroristája). A légitársaság azzal indokolta kérését, hogy a póló esetleg sérthetné a többi utast, emellett biztonsági kockázatot is jelent.

Felajánlották Jassonnak, hogy ha átöltözik, felszállhat a gépre, de ő ezt visszautasította. "Nem vagyok felkészülve arra, hogy a póló nélkül menjek. Lehet, hogy elveszítem a viteldíjat, de elszántam magam arra, hogy kiállok a szólásszabadságért" - mondta a Londonban élő férfi az ausztrál sajtónak.

A légitársaság szóvivője viszont kijelentette: "Nem toleráljuk azokat a megnyilvánulásokat, amelyek sérthetik a többi utast vagy veszélyeztethetik egy Quantas-gép biztonságát, legyenek akár szóbeliek, akár egy pólóra nyomtatottak".

KAPCSOLÓDÓ CIKK