Az USA-ba szállították az Irakban elhunyt magyart

2007.01.24. 1:17

Halottkémi vizsgálat céljából az Egyesült Államokba érkeztek az Irakban elhunyt magyar állampolgár földi maradványai - közölte a washingtoni magyar nagykövetség. A férfi egy Bagdad nyugati részén elkövetett fegyveres támadás áldozata lett.

A Delaware állambeli Dover légitámaszponton katonai tiszteletadással fogadták a múlt héten elhunyt magyar biztonsági őr földi maradványait. A katonai tiszteletadáson a washingtoni magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője vett részt, jelen volt továbbá a Pentagon és az amerikai külügyminisztérium képviselője.

A magyar biztonsági őr - aki az amerikai kongresszus által finanszírozott National Democratic Institute for International Affairs (NDI) nevű civil szervezet védelmét ellátó cég alkalmazásában állt - Bagdad nyugati részén az NDI egy gépjárműoszlopa elleni támadásban vesztette életét szerdán.

A fegyveres rajtaütésben az NDI egy amerikai munkatársa, továbbá egy horvát és egy iraki biztonsági őr is életét vesztette.

Egy iszlám honlapon másnap megjelent közlemény szerint - amelynek hitelességét nem lehetett független forrásból ellenőrizni - a támadást az Iraki Iszlám Állam nevű, az al-Kaida terrorszervezethez kötődő szunnita csoport vállalta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK