Ismét őrizetben Blair fő pénzgyűjtője

2007.01.30. 21:58

Őrizetbe vette a Scotland Yard kedden este Lord Michael Levyt, Tony Blair brit miniszterelnök személyes kampánypénz-felhajtó megbízottját és szoros politikai szövetségesét a kormányzó Munkáspártnak nemesi kiváltságok fejében nyújtott titkos magánhitelek ügyében, amelynek vizsgálata során már Blairt is kihallgatták. A főrendet nem sokkal később óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Ismét őrizetbe vette a Scotland Yard Lord Levyt, Tony Blair közeli, a pártkassza feltöltéséért felelős munkatársát. A 62 éves Lord Levyt az igazságszolgáltatás munkájának akadályozására szőtt összeesküvés gyanúja címén vették őrizetbe, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

A Munkáspárt a brit sajtót tavaly nyáron elöntő beszámolók szerint a 2005-ös választási kampány előtt bejelentés nélkül 14 millió fontos (5,4 milliárd forintos) kölcsönt vett fel vagyonos adományozóktól. Jóllehet ez önmagában nem törvénybe ütköző, a kampányt hitellel támogatók közül azonban többet a kormány nemesi rangra és felsőházbeli tagságra javasolt.

Az ügyben kezdett rendőrségi vizsgálat alapja az a 82 évvel ezelőtt hozott törvény, amely tiltja, hogy a mindenkori brit kormány pénzért nemesi és egyéb rangokat, kiváltságokat osztogasson. Nagy-Britanniában a politikai pártok nem részesülnek állami támogatásban; a pártfinanszírozás döntően adományokból történik, elvileg szigorú átláthatósági szabályok alapján.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK