Nem lehet márkanév a "bin Laden" Amerikában

2007.02.16. 21:32

Nem engedélyezik "Obama bin Laden" márkanéven termékek forgalmazását az Egyesült Államokban. Egy floridai vállalkozó bin Laden-pólókat és -bögréket akart árusítani.

Az Egyesült Államok szabadalmi hivatala visszautasította egy floridai vállalkozó erre vonatkozó kérvényét. Az indokolás szerint a márkanevet azért nem lehet bejegyeztetni, mert megtévesztő kapcsolatot teremt Barack Obama illinois-i szenátor, demokrata párti elnökjelölt-aspiráns és Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője között.

A floridai vállalkozó, egy bizonyos Alexandre Batlle viccesnek tartja ötletét; kérvénye szerint Obama bin Laden-pólókat és -bögréket akart forgalmazni internetes oldalán.

A szabadalmi hivatal közölte: csak abban az esetben engedélyezné a szokatlan márkanév használatát, ha ahhoz megszerezné mind a szenátor, mind a terrorista vezér hozzájárulását - jelentette a newsmax hírportál pénteken.

A vicces kedvű vállalkozó ötlete mögött nem biztos, hogy csak üzleti megfontolás húzódik; a 45 éves afroamerikai Barack Obama szenátort már megpróbálták lejáratni középső, apai neve, Huszein miatt, amelyről a legtöbb embernek a volt iraki diktátor, Szaddám Huszein jut eszébe.