Rekordpénzzel vághat a kampányba Hillary Clinton

2007.04.16. 6:38

Majdnem ugyanannyi pénzzel vághat bele elnökjelölti kampányába Hillary Clinton egyedül, mint amennyit az összes (demokrata és republikánus) jelöltségre pályázó politikus elkölthetett a 2004-es választások előtt. Ráadásul úgy, hogy Clinton már költött is jó pár milliót. Az amerikai elnökségre pályázó szenátor 31 millió dollárt fordíthat arra, hogy meggyőzze a demokrata szavazókat: támogassák az ő jelöltségét a 2008-as amerikai elnökválasztáson.

Minden eddigi rekordot megdöntő összegű pénzadományt gyűjtött össze az idei első negyedévben előválasztási kampányához az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton - közölte a szenátor kampánystábja. Az adománygyűjtésre vonatkozó számokat vasárnap tették közzé, hasonlóan több más befolyásos demokrata párti politikushoz. Az elnökjelöltségre pályázóknak vasárnap éjfélig kell jelentést tenniük a szövetségi válsztási bizottságnak arról, hogy az elnökválasztást megelőző év első negyedében mennyi adományt gyűjtöttek, illetve mennyit költöttek el kampánykiadásokra.

Clinton 26 millió dollárnyi pénzadományt gyűjtött, amit kiegészített a szenátusi választásokra gyűjtött összegből megmaradt 10 millió dollárral. A szenátor - Bill Clinton volt amerikai elnök felesége - 2007 első három hónapjában 5 millió dollárt költött el előválasztási kampányára; így 31 millió dollárja (több mint 5,5 milliárd forint) maradt arra, hogy elképzeléseit kampánykörútakon népszerűsítve harcba szálljon a Demokrata Párt elnökjelöltségéért.

Fő vetélytársai közül Barack Obama szenátor még nem hozta nyilvánosságra jelentését. A szintén a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó John Edwards egykori szenátor viszont arról számolt be, hogy 10,7 millió dollárja van a kampánykiadásokra. Eddig 14 millió dollárnyi adományt gyűjtött össze és 3,3 millió dollárt költött el az első negyedévben.

A korábbi csúcsot a republikánus párti Phil Gramm és a demokrata párti Al Gore tartotta: Gramm 1995-ben 8,7 millió, Gore 1999-ben pedig 8,9 millió dollárt gyűjtött össze kampányához. Jól illusztrálja Clinton rekordját, hogy a 2004-es elnökválasztást megelőző év január-márciusában a Demokrata, illetve a Republikánus Párt összes pályázója együttesen gyűjtött össze 30,9 millió dollárt.

A kormányzó Republikánus Párt 2008-as elnökjelöltségére pályázó politikusok az elmúlt két napban hozták nyilvánosságra a vonatkozó pénzügyi adatokat. Közülük Mitt Romney, Massachusetts állam volt kormányzója kalapozta össze a legtöbb adományt: 20,7 millió dollárt. Ennek közel felét már el is költötte, így közel 11 millió dollárja maradt a kampánykiadásokra. Ugyanekkora összeggel rendelkezik Rudolph Giuliani volt New York-i polgármester is, aki párttársai közül a második helyen végzett az adománygyűjtésben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK