Az Egyesült Államok kész Koszovót a függetlenséghez segíteni - közölte kedden Washingtonban Nicholas Burns amerikai külügyi államtitkár, miközben az ENSZ Biztonsági Tanácsa továbbra is megosztott a többségében albánok lakta, de Szerbiához tartozó tartomány státusát illetően.

Burns a képviselőház külügyi bizottsága előtt mondott beszédében kifejtette: "az elkövetkezendő hetekben és hónapokban gyorsan kell cselekednünk annak érdekében, hogy befejezzük azt a munkát, amely Koszovó függetlenséghez való elvezetését célozza". Egyben figyelmeztetett arra, hogy a koszovói függetlenség ügyének elbukása a szélsőségeseket erősítené, és ez újabb konfliktusokhoz vezetne. Koszovó többségében muzulmánokból összetevődő lakossága soha nem fogadja el a folytatódó szerbe uralmat - fűzte hozzá.

Kijelentette, hogy Washington teljes mértékben támogatja Martti Ahtisaari volt finn elnöknek, az ENSZ Koszovó-ügyekben illetékes közvetítőjének tervében foglalt ajánlásokat. Burns leszögezte: az előrehaladás egyetlen módja, hogy Koszovó felügyelet alá helyezett függetlenséghez jusson.

Burns sejtette, hogy az Egyesült Államok elismerheti Koszovó elszakadását Szerbiától még abban az esetben is, ha Oroszország végrehajtja fenyegetőzését, és megvétózza az ENSZ-tervezetet.

A külügyi bizottság demokratapárti elnöke, Tom Lantos azt a véleményét fejtette ki, hogy Koszovóban a szabadság nem valósulhat meg függetlenség nélkül. A nemzetközi közösség számára más megoldási lehetőség nincs a függetlenségen kívül - hangoztatta, és az Ahtisaari-tervet dicsérve a múlt cselekedeteire alapozott véleményét hangoztatva megállapította: Szerbia elvesztette minden jogosultságát arra, hogy Koszovó fölötti uralomra formáljon igényt.

A BT pénteken fogadta el, hogy a közeljövőben küldöttséget menesztenek Belgrádba és Koszovóba tájékozódási megbízatással, majd a testület ezt követően folytatja tárgyalásait a tartomány jövőbeni státusáról.

Koszovó 1999-ben ENSZ-felügyelet alá került, miután a NATO légi csapásokat mért az akkori Jugoszláviára, hogy megállítsa a koszovói albánok elleni megtorlásokat.

A hónap elején a BT megállapította, a koszovói státus meghatározásának kényes kérdéseiben nézeteltérések jelentkeztek, miután Oroszország ellenzi az Ahtisaari-tervet, amelyet az amerikaiak és a nyugat-európaiak elfogadnak.

Szerbia, amely továbbra is hevesen ellenzi a koszovói függetlenséget, ismételten azzal az igényével állt elő, hogy a státusról a szerbek és a koszovóiak tárgyaljanak kiiktatva Ahtisaarit a folyamatból.