Az egyetemi vezetés szerint az intézmény egyik dél-koreai diákja, Cso Szjung Huj követte el azt a lövöldözést, ami - az ámokfutóval együtt - 33 ember életét oltotta ki Virginiában. A túlélők a hatóságokat hibáztatják a tragédiáért, amiért nem zárták le idejében a helyi műszaki egyetemet. Egy túlélő szerint vér tapad az egyetemi vezetés kezéhez, mert lassan reagált, ami az USA legvéresebb ámokfutásához vezetett. Magyar áldozat nem volt.

A Virginia Tech egyetem vezetése szerint az intézmény egyik 23 éves, angol szakos dél-koreai diákja, Cso Szjung Huj követte el azt a hétfői ámokfutást, amiben összesen - a gyilkossal együtt - 33 ember vesztette életét. Az ámokfutó családjával jogszerűen, zöldkártyával tartózkodott az Egyesült Államokban '92-óta.

Bár sok magyar tanul az egyetemen, a washingtoni magyar nagykövetség szerint hivatalos forrásból úgy értesültek, a mészárlásnak nincs magyar áldozata.

Az Egyesült Államok eddigi legvéresebb lövöldözésének túlélői a hatóságokat támadják. A diákok szerint érthetetlen, miért nem zárták le a virginiai műszaki egyetem épületegyüttesét hétfőn reggel, miután az egyik kollégiumi épületben, hét óra után nem sokkal lelőttek két diákot. Cso Szjung Huj volt barátnőjét és annak új barátját lőtte le.

A lövöldözés két órával később a egyetemváros másik végén folytatta, miután újabb fegyvereket vett magához az ámokfutó, ahol újabb 30 diákot lőtt le, majd végzett magával is. A rendőrség azzal magyarázta magatartását, hogy arra számított, a kollégiumi ámokfutás elszigetelt esemény. Nem lehetett előre megjósolni a második eseményt, így nem volt indok az egész egyetemváros lezárására sem - állítják.

A diákok azonban egészen máshogy látják a helyzetet. "Szerintem az egyetem kezéhez vér tapad, mert semmit nem léptek az első eset után" - mondta a BBC-nek egy diák. Egy másik: "két óra telt el a két lövöldözés között. Semmilyen mentség nincs két órányi információhiányra".

Az összesen 33 halálos áldozattal járó és legkevesebb 15 sérültet hátrahagyó lövöldözés a CNN szerint az Egyesült Államok történetének legvérsebb ámokfutása volt.

Az ámokfutó hevenyészett búcsúlevelet hagyott hátra amelyben gazdag tanulótársait okolta a történtekért: "Ti csináltattátok ezt velem"-írta. A folyosói pletykák szerint is szerelmi bánat vezethetett a a mészárláshoz. A Time idézi annak a kollégiumnak az egyik lakóját, ahol a lövöldözés kezdetét vette hétfőn, negyed 8-kor. "A szóbeszéd szerint összeveszett a barátnőjével vagy valami hasonló történt és azt mondják, hogy először a barátnőjét, illetve a lány kollégiumi szintfőnökét lőtte le".

Korábban felmerült, hogy a lövöldözést nem egy ember hajtotta végre, azonban a rendőrség szerint feltehetően ugyanabból a fegyverből adta le a merénylő mind a 33 halálos lövést.

Forrás: MTI

Gyertyát gyújtottak meggyilkolt társaikért

A hatóságok egy éven belül immár második alkalommal kényszerültek bezárni lövöldözés miatt a 26 ezer diákot oktató egyetemet. Tavaly augusztusban, az egyetem közelében egy szökött fogoly elfogására indított hajtóvadászat közben egy kórházi őr és a helyettes seriff vesztette életét, s ezért a tanév első napjának órái elmaradtak.