Csatatérré vált Szomália fővárosa

2007.04.22. 20:32

Mintegy 200 ember vesztette életét és kétszer annyian sérültek meg az utóbbi öt nap fegyveres harcaiban Szomália fővárosában, Mogadishuban. Az iszlamista fegyveresek már nem csak az ideiglenes kormány katonáira, de minden külföldi katonára lőnek.

Szombaton és vasárnap szinte megállás nélkül folytatódott az aknavetőkkel, légvédelmi rakétákkal és gépfegyverekkel vívott harc egyfelől az iszlamista milíciák fegyveresei, másfelől az ideiglenes kormány és a támogatására Szomáliába érkezett etióp csapatok között az ország fővárosában, Mogadishuban. Az iszlamista fegyveresek minden külföldi katonára lőnek, nemcsak az etiópiaiakra, de az Afrikai Unió által küldött 1500 fős ugandai béketeremtő alakulat tagjaira is. Egy befolyásos helyi törzs fegyveresei is csatlakoztak az iszlamista milíciákhoz.

A főváros utcáin sokfelé oszló tetemek, lefejezett hullák hevernek, öt nap alatt mintegy 200 ember vesztette életét - jelentette vasárnap a helyi Shabelle hírügynökség. Mogadishu egyetlen megmaradt, működő kórháza végletesen túlzsúfolt, nem győzi ellátni a sérülteket.

A múlt év végén, ez év elején érkeztek Mogadishuba az ideiglenes kormány csapatai és etióp hadsereg alakulatai. Előtte mintegy fél évig az iszlamisták uralkodtak a városban vaskézzel, és viszonylagos rendet tudtak fenntartani. Az év eleje óta a szomáliai főváros teljes káoszba süllyedt, a lakosság csaknem harmadrésze - 320 ezer ember - elmenekült a szinte folyamatos harcok elől.

KAPCSOLÓDÓ CIKK