Tiltakoznak a moszkvai észt követségnél

2007.04.30. 13:14

A moszkvai észt nagykövetséget Kreml-barát ifjúsági szervezetek vették körbe. A tüntetők gyászszertartást rendeztek a tallinni zavargások során elhunyt orosz fiatalember emlékére. Az észt államfő tiltakozó jegyzéket juttatott el az orosz hatóságokhoz, melyben azt sérelmezte, hogy szerinte a diplomaták "ostrom" alatt állnak.

Toomas Hendrik Ilves észt elnök kifogásolta, hogy hazája moszkvai nagykövetségét negyedik napja "valóságos blokád" alatt tartják a Nasi (Mieink), a Mesztnije (Helyiek), a Molodaja Gvargyija (Ifjú Gárda) és a Kremlhez közel álló más ifjúsági szervezetek. Ezek vasárnap éjjel 600-1000 fős, látványos gyászszertartást rendeztek a tallinni szovjet hősi emlékmű áttelepítése elleni tüntetések során meghalt orosz fiatalember emlékére, és hétfőn is folytatták a gyűlésezést, sátrakat verve a diplomáciai képviselet környékén. Az éjszakai moszkvai gyászgyűlésen Vaszilij Jakemenko, a Nasi vezetője azt mondta, hogy amíg Oroszország tűri a megaláztatásokat, addig oroszok fognak meghalni. A mozgalom aktivistái "a fasiszta nagykövetség lebontását" követelő transzparenseket tartottak magasba.  

"A nagykövetségi épületben közel két tucat észt állampolgár, diplomaták vannak valóságos ostrom alatt, és más észt állampolgárokat is gátolnak abban, hogy bejuthassanak hazájuk nagykövetségére" - panaszkodott az észt államfő tallinni közleményében, amelyet az orosz Interfax hírügynökség ismertetett. A tallinni külügyminisztérium "tétlenséggel" vádolta az orosz hatóságokat egy tiltakozó jegyzékben. A tárca nyomatékosan követelte, hogy Oroszország tegyen eleget a bécsi egyezményből fakadó "legközvetlenebb" kötelezettségeinek.  
   
Az Eho Moszkvi rádió szerint hétfőre virradóra orosz rendőri biztosítással sikerült kijuttatni a nagykövetségről néhány diplomatát kiskorú gyermekekkel. A tüntető fiatalok nem engedték be a nagykövetségre a független orosz Ren-TV újságíróit, akik vízumért akartak folyamodni.
   
Marina Kaljurand moszkvai észt nagykövet szerint az orosz rendőrök nyíltan elismerik, hogy nem tudják garantálni a nagykövetségi munkatársak biztonságát. "Tegnap az észt polgárok üggyel-bajjal, de még bejutottak a nagykövetségre, de ma már senkit sem engednek át" -  mondta a nagykövet a liberális moszkvai rádiónak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK