Meghívták Busht a pekingi olimpia megnyitójára

2007.05.11. 6:45

Hu Csin-tao kínai elnök meghívta George Bush amerikai elnököt a 2008. évi pekingi nyári olimpia megnyitójára egy hongkongi lap szerint..

Meg nem nevezett diplomáciai forrásokra hivatkozva írta meg a hírt a hongkongi South China Morning Post című lap. Az újság úgy tudja, hogy az olimpiai megnyitó mellett - amennyiben Bush elfogadja a meghívást - Peking hivatalos kínai-amerikai csúcstalálkozót is szeretne, mert úgy gondolja: a világ első számú nagyhatalma vezetőjének az olimpiával egybeeső állami látogatása nagy lökést adna Kína eddigi legnagyobb globális eseményének.

A South China Morning Post szerint Washington egyelőre nem válaszolt a meghívásra, de Bush diplomáciai csatornákon keresztül köszönetet mondott Hunak és közölte: megfontolja az invitálást. A lap emlékeztetett arra, hogy Kína igyekszik minél több külföldi vezetőt és közjogi méltóságot meghívni az olimpiai megnyitóra saját státusza erősítése érdekében.

Áprilisban például a Tokióba látogató Ven Csia-pao kínai kormányfő Akihito japán császárnak nyújtott át meghívást. A szigetország uralkodója 1992-ben már járt Kínában.

A kínai külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a hírt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK