40 évet kaptak Djindjic gyilkosai

2007.05.23. 12:05

A Zoran Djindjic volt szerb elnök meggyilkolásával vádolt mind a 12 embert bűnösnek találta szerdán a belgrádi bíróság. A gyilkosság kitervelője és végrehajtója egyaránt a kiszabaható maximumot, 40-40 év börtönt kapott.

Bűnösnek találta a Zoran Djindjic szerb miniszterelnök elleni merénylet 12 vádlottját szerdán a szervezett bűnözési ügyekben illetékes belgrádi törvényszék. Az első- és másodrendű vádlott negyven-negyven éves börtönbüntetést kapott.

A Milosevic-korszak utáni Szerbia demokratikus átalakulását irányító, a változások motorjának tekintett Djindjicet 2003. március 12-én ölték meg, amikor kocsijából kiszállva be akart lépni a kormány épületébe.

A bíróság bizonyítottnak látta, hogy a gyilkosság kitervelője a szerb rendőrség egykori különleges alakulatának, a Vörös Sapkásoknak a parancsnoka, Milorad Ulemek Legija volt, valamint, hogy helyettese, Zvezdan Jovanovic Zveki adta le a gyilkos lövést egy közelben lévő lakóház emeleti ablakából. A per további tíz vádlottjára összesen 298 év börtönbüntetést róttak ki.

Zvezdan Jovanovic bizonyító erejűnek tekintett vallomásában politikai gyilkosságnak nevezte Zoran Djindjic megölését. Szerinte parancsnoka azért tervelte ki a merényletet, mert a kormányfő elszánta magát a hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött háborús bűnösök, mindenekelőtt Ratko Mladic tábornok elfogására és kiszolgáltatására, s ezt mindenképpen meg akarta akadályozni.

Legiján és helyettesén kívül a már feloszlatott különleges osztag két tagja, a Biztonsági Információs Szolgálat nevű titkosszolgálat egyik volt munkatársa, és a Legijával szoros kapcsolatban álló, Zimonyi Klán nevű bűnbanda két tagja állt még a bíróság előtt. A klán öt további tagja szökésben van. A tíz alacsonyabb rendű vádlott közül négy 35, öt 30, egy pedig 8 év büntetést kapott.

Legija ezredesnek ez már a második negyven éves büntetése. Az első - enyhítés nélkül letöltendő - negyven évet tavaly júniusban kapta a Slobodan Milosevic egyik nagy ellenfelének tekintett Ivan Stambolic néhai szerb elnök 2000 augusztusi meggyilkolásáért, valamint a később külügyminiszterré vált Vuk Draskovic ellenzéki vezető ellen két hónappal korábban elkövetett sikertelen merényletért.

KAPCSOLÓDÓ CIKK