Szerb háborús bűnös segítőit vették őrizetbe

2007.06.01. 21:11

Három gyanúsítottat őrizetbe vett a boszniai rendőrség Radovan Stankovic elítélt és bebörtönzött boszniai szerb háborús bűnös szökése ügyében.

A hatóságok gyanúja szerint mindhárman segítettek a fogolynak megszökni a délkelet-boszniai Foca börtönéből - közölte pénteken Szarajevóban egy illetékes rendőrtisztviselő. Nem mondta meg a gyanúsítottak nevét, de a boszniai SRNA hírügynökség tudni véli, hogy köztük van a szökevény fivére és a focai börtön igazgatóhelyettese.

Stankovicnak egy héttel ezelőtt sikerült kereket oldania. A 20 évi szabadságvesztését töltő elítélt fogorvoshoz kéredzkedett, de amikor kivezették az utcára, kitört őreinek gyűrűjéből, és bepattant egy rá váró autóba. A rendőrség gyanúja szerint a közeli Montenegróba szökött. Alig tíz kilométerre van a határ Focától.

Stankovic 2005 szeptembere óta ült a focai börtönben. Eredetileg a hágai Nemzetközi Törvényszék emelt vádat ellene a boszniai háború (1992-95) alatt elkövetett háborús bűneiért. (Muzulmán civileket ölt meg, nőket erőszakolt meg, és sok embert megkínzott, amikor a Foca közelében létesített fogolytábor vezetője volt a háború alatt.) 2002-ben fogták el a Boszniában szolgálatot teljesítő NATO-erők, és azonnal átadták a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Az azonban három évvel később visszaküldte Boszniába, hogy ottani bíróság ítélkezzék felette. Első fokon tizenhat, a fellebbviteli tárgyaláson húsz év szabadságvesztést szabtak ki rá.

Közben a boszniai belügyminisztérium újabb látványos fogolyszökést jelentett be. Egy olyan gyanúsítottnak sikerült megszöknie rendőri őrizetéből, akit az Interpol elfogatóparancsa alapján vettek őrizetbe csütörtökön a Bosznia Szerb Köztársaság területén lévő Laktasiban. Még aznap át akarták szállítani kihallgatásra a Szarajevóba, de úton a főváros felé, Doboj térségében megszökött. Ő azt a trükköt alkalmazta, hogy illemhelyre kéredzkedett, ekkor játszotta ki őrei figyelmét. A nemzetközi rendőri szervezet francia kérésre bocsátotta ki elfogatóparancsát. A francia hatóságok gyanúja szerint a szóban forgó személy, Branko Zelenika "összejátszott egy terrortevékenységhez köthető csoporttal".