Kémektől tartva tiltja a BlackBerryt a francia kormány

2007.06.20. 12:38

Megtiltották a francia kormánytisztviselőknek a BlackBerry készülékek használatát, mert attól tartanak, hogy az Egyesült Államok kémtevékenységének célpontjai lehetnek. A Le Monde szerint a francia elnöki és miniszterelnöki hivatal munkatársait arra figyelmeztették, hogy így küldött e-mailjeik külföldi kezekbe kerülhetnek, mert a BlackBerryk amerikai és brit szervereket használnak.

Nem használhatják a BlackBerry készülékeket a francia elnöki és miniszterelnöki hivatal munkatársai, mert a francia SGDN titkosszolgálat attól tart, hogy az így küldött e-mailek külföldi kezekbe juthatnak - írta a Le Monde. A BlackBerryk ugyanis amerikai és brit szervereket használnak az elektronikus levelezés továbbítására, és - az aggályok szerint - a francia államtitkok így könnyen amerikai kézbe kerülhetnek.

Néhány francia hivatalnok azonban ellenállásba kezdett, és titokban továbbra is használja a mobil eszközt. "Próbáltak mást adni a BlackBerryk helyett, de egyszerűen nem működik" - mondta a francia lapnak egy névtelenséget kérő kormányhivatalnok. Jacques Myard, a francia kormánypárt, a Népi Mozgalom Uniójának (UMP) képviselője szerint azonban a francia politikusoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a BlackBerry nem biztonságos.

"Jó, hogy óvatosságra intenek, mert nem olyan világban élünk, amikor bárki bármit mondhat mobilon vagy a privát telefonján" - mondta Myard a BBC-nek. Világszerte több mint 7 millióan használják már a BlackBerryt, amely különösen népszerű a bankárok és az újságírók körében. Két éve azonban egy bizalmas francia tanulmány már jelezte, hogy a készülék használata biztonsági kockázatot rejt.

A francia külügyminisztérium már régen betiltotta használatát, hasonlóan több francia vállalathoz. A Total olajvállalat biztonsági okokból soha nem engedte a BlackBerry használatát - írja a Financial Times. "Rengeteg más hasonló eszközzel lehet helyettesíteni" - nyilatkozta a cég szóvivője. A francia tanulmány szerint az Egyesült Államokban a bankárok úgy jelzik tisztességes szándékukat egy tárgyalás elején, hogy kiteszik BlackBerryjüket az asztalra, és kiszedik belőle az elemet - írta az FT.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK