Megmenekült a korrupcióval vádolt horvát kormány

Vágólapra másolva!
Bizalmatlansági indítványt nyújtott be ellenzéki képviselők egy csoportja a horvát kormány ellen a zágrábi parlamentben. Az előterjesztés végül nem kapott többségi támogatást a szavazáson.
Vágólapra másolva!

Tizenkét órás vita után 37 képviselő támogatta az indítványt, 70 ellene szavazott, a 152 tagú parlament többi jelenlévő képviselője tartózkodott a csütörtök éjszakai voksoláson. Az ellenzék a horvát állami privatizációs ügynökségnél (HFP) feltárt vesztegetési üggyel kapcsolatban nyújtott be bizalmatlansági indítványt a konzervatív kormány ellen. A vád szerint a HFP vezetői egymillió euró kenőpénzt fogadtak el, több száz millió kunával rövidítették meg az államot, és több száz vállalatot versenykiírás nélkül adtak el.

A hat személy, köztük a HFP három alelnökének letartóztatásához vezető ügy kipattanása után az ellenzék két vezető pártja, a Liberális Párt (LS) és a Horvát Szociáldemokrata Párt (SDP) azt követelte, hogy mondjanak le azon miniszterek, akik a HFP igazgatósági, illetve felügyelőbizottsági tagjai, mert - az ellenzékiek érvelése szerint - politikai felelősség terheli őket.

Sanader miniszterelnök visszautasította az ellenzéki követelést. Szerinte a kormánynak inkább büszkének kell lennie a korrupció elleni küzdelemben elért eredményre, hiszen éppen ez az egyik olyan terület, amellyel kapcsolatban az Európai Unió előrelépést sürgetett a jelenleg is zajló horvát csatlakozási tárgyalások során.

Horvátországban idén novemberben lesznek parlamenti választások. Fölmérések szerint az SDP-nek ez idő szerint hajszálnyival nagyobb a népszerűsége, mint a kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ).