Kétmillió katonára varrat új egyenruhát a kínai hadsereg

Vágólapra másolva!
Új egyenruhát kap a világ legnagyobb hadserege. A kínai Népi Felszabadítási Hadsereg 2,3 millió katonájának ígért új, elegáns egyenruhát, amelyen már nem lesz a Kommunista Pártot jelképező vörös karszalag. Az átöltözés három évet és közel 600 millió eurót (145 milliárd forint) vesz igénybe. Az új, nyugati stílusú egyenruha - amely Hongkong visszacsatolásának hétvégi ünnepén debütált - erőteljesebbnek mutatja a férfi és nőiesebbnek a női katonákat.
Vágólapra másolva!

Mintegy 2,3 millió katonát, a világ legnagyobb hadseregét kell átöltöztetni, miután a kínai katonai vezetés úgy döntött: új, nyugatiasabb egyenruhával váltja föl a jelenlegi buggyos, olajzöld egyenruhát.

Az új, fenyőzöld színű uniformis bevezetése három évig tart majd, és közel 600 millió euróba (145 milliárd forint) kerül. Egy kínai tábornok azzal magyarázta a váltást, hogy az egyenruha a hadsereg és az ország jelképe is.

Az új egyenruhát a legnagyobb titokban tervezték, és hétvégén, Hongkong visszacsatolásának 10. évfordulóján mutatták be. A cél az volt, hogy az uniformis "ne tűnjön elavultnak a nyugati egyenruhák mellett".

A The Times szerint ez véget vethet az évtizedes vitának, hogy a kínai egyenruhákon láthatónak kell-e lennie a rangnak, vagy sem. A párt már a Népi Felszabadítási Hadsereg megalakulása óta megosztott a kérdésben.

A kulturális forradalom (1966-76) idején minden rangot és rangjelzést száműztek az egyenruhákról, hogy ezzel is hangsúlyozzák a katonák egyenrangúságát. Az egyetlen megkülönböztetés az egyenruha anyaga volt: a tisztek gyapjú, a közkatonák pamut egyenruhát hordtak.

A váll-lapok csak 1987-ben tértek vissza, amikor - tizedszerre - átszabták a kínai egyenruhákat. A hadsereg tisztjei hónapokig kísérték figyelemmel az új tiszti egyenruha varrását, amely - a világ legnagyobb ruházati megrendeléseként - államtitoknak minősült.

Forrás: EPA
Divatdiktátorok

A férfiak T alakú egyenruhát kapnak, amelyben vállasabbnak tűnnek, míg a szűkebb szabású nadrág magasabbnak és erősebbnek mutatja majd őket - írta a The Times. A nők derékban szűkített, X fazonú, nőiesebb uniformist kapnak.