Közel kétszázezer olyan fegyvernek veszett nyoma Irakban, amelyeket 2004-ben és 2005-ben kaptak a helyi biztonsági erők az amerikai hadseregtől. Erről az amerikai számvevőszék tett jelentést a kongresszusnak. A hivatal szerint félő, hogy a fegyverek nagy része a lázadóknál landolt.

Az amerikai védelmi minisztérium nyomát vesztette 190 ezer olyan kézifegyvernek, amelyet az iraki biztonsági erőknek adott 2004-ben és 2005-ben - derült ki hétfőn egy washingtoni kormányjelentésből. Ez a mennyiség a fele annak, mint amennyit az Egyesült Államok abban a két évben összesen átadott az arab ország hadseregének és rendőrségének.

AK-47 típusú gépkarabélyokról és pisztolyokról van szó, de nem tudják hova került 115 ezer rohamsisak és 135 ezer egyéni védőfelszerelés. Ezekről a hiányokról az amerikai számvevőszék tett jelentést a kongresszusnak július 31-én. A Pentagon ugyanezekre a megállapításokra jutott, és vizsgálatot indított az ügyben. A számvevőszék szerint azóta is folyamatos probléma, hogy nyoma vész a minisztérium által Irakba küldött számos felszerelésnek. A hivatal szerint félő, hogy az eltűnt fegyverek és felszerelések az iraki lázadók birtokába kerültek és kerülnek.

A Pentagonnak egy neve elhallgatását kérő magas rangú tisztségviselője a The Washington Post című napilapnak nyilatkozva elmondta: a szóban forgó fegyverek közül valamennyi bizonyosan az amerikai erők ellen harcolók kezébe került. A fallúdzsai iraki dandár ugyanis például 2004-ben feloszlott, és tagjai az amerikaiak ellen fogtak fegyvert. Sokan Washingtonban az iraki fegyveres erőknél tapasztalható viszonyok alakulásától tennék függővé, hogy mikor és mennyivel csökkenthető az amerikai erők száma.

Az Egyesült Államok 2003 óta 19,2 milliárd dollárt költött az iraki biztonsági erők létrehozására, ki- és továbbképzésére, felszerelésére - olvasható a számvevőszéki jelentésben. A Pentagon nemrég további 2 milliárdot kért erre a célra.

Ryan Crocker, az Egyesült Államok bagdadi nagykövete és David Petraeus, az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnoka szeptember közepén kell, hogy benyújtsa a kongresszusnak azt a jelentést, amely az év eleji csapaterősítés, illetve Bagdad stabilizálásának eredményeiről szól, és ajánlásokat tesz a további feladatokra.